Bevetítés - Gyarmathy Lívia filmklub

A filmvetítések ingyenesek, az egyes alkalmak regisztrációkötelesek.

A vetítések előtt az érdeklődők számára 16 órától lehetőséget biztosítunk az "Egy diktatúra hagyatéka. Állambiztonsági iratok és történetek." című állandó kiállításunk tárlatvezetéssel történő megtekintésére is.

A tavaszi félév programja:


Március 29. 17:00 – Emlékezés egy 50 évvel ezelőtti túszdrámára

TÚSZTÖRTÉNET

Egy határ menti kisvárosban a helyi parancsnok két kamasz fia lopott fegyverrel túszul ejt tizennyolc lányt a kollégiumban. Azért szánták el magukat erre a kétségbeesett cselekedetre, mert apjuk beosztása miatt nem kaphattak nyugati útlevelet. A lányok kivégzésével fenyegetőznek, amennyiben nem teljesítik követeléseiket: pénzt és egy repülőgépet kérnek a lányok életéért cserébe, hogy nyugatra mehessenek. A rendőrség lezárja a várost, a kollégiumot különleges osztag veszi körül. A villámgyorsan megvalósíthatónak vélt terrorakcióból öt nap lesz.

Gazdag Gyula 1989-es filmje az 50 évvel ezelőtti, 1973-as balassagyarmati túszejtést idézi fel és a vetítés után erről beszélgetünk vendégeinkkel, Hatala Csenge íróval, Végh József pszichológussal, korábbi túsztárgyalóval és Jasenszky Nándor ny. r. ezredessel, a Terrorelhárítási Központ, Társadalmi Kapcsolatok Osztályának a vezetőjével.

A filmalkotást biztosította a Nemzeti Filmintézet Köszhasznú Nonprofit Zrt.

REGISZTRÁCIÓ


Április 26. 17:00 – Zenészek a hatalom árnyékában

SOK HÚRON PENDÜLNEK

Almási Tamás 1982-es dokumentumfilmje a sokat emlegetett 1981-es tatai rocktanácskozáson készült és a zenész szakszervezet alakuló gyűlését mutatja be. A filmben a korszak magyar könnyűzenéjének számos sztárja is felszólalt a zenészek helyzetének javításáért, miközben az állami kultúrpolitika szerette volna megosztani a szakmát és szembeállítani őket a feltörekvő új hullámos, underground zenekarokkal.

A vetítést követően Menyhárt Jenő zenésszel és Takáts Tibor történésszel beszélgetünk a látottakról.

REGISZTRÁCIÓ


Május 24. – Áldokumentumfilm vagy propaganda?

NEMZETI TRIP és ÍGY TÖRTÉNT

Halmos Ádám és Horváth Réka 2020-as filmje az 1956-os Budapestre visz. Bár a népfelkelést leverik, és Kádár végül eléri célját, hatalmas problémákkal kell szembenéznie rövid időn belül, amelyeknek megoldatlansága nem csupán hatalma, de a kommunizmus végét is jelentené. A megoldás a szovjetektől érkezik. A tervük, hogy kis mennyiségű LSD-t adagolnak az addigra teljesen kiépített budapesti ivóvízhálózatba, melynek rendszeres fogyasztása esetén a használója motiváltabbá, hosszútávon boldogabbá válhat: pont olyanná, amilyennek a rendszernek szüksége van.

Az áldokumentum film mellé egy hasonló alkotást vetítünk: Kolonits Ilona 1957-es, Így történt című filmje a Kommunista Párt Agitációs és Propaganda Bizottságának égisze alatt készült, és abban a forradalom alatt forgatott felvételeket propagandacélokra, az 1956-os eseményeket ellenforradalomként történő bemutatásra használták fel.

A filmek után a vendégük lesz Halmos Ádám filmrendező, Rainer M. János és Krahulcsán Zsolt történészek, akikkel az áldokumentumfilmek és a propaganda kapcsolatáról beszélgetünk.

Június 24. 21:00 - Titkos történetek

A JÁTSZMA

1963, Budapest. Az állambiztonság tisztje, Jung András (Nagy Zsolt), élete tökéletes: boldogan él feleségével, Évával (Hámori Gabriella) és az egyetlen dolog, ami előléptetését hátráltatja, egy versengő kolléga, Kulcsár (Scherer Péter). Amikor felbukkan a múltból egy lezáratlan ügy kapcsán a legendás kém, Markó Pál (Kulka János), fordulat fordulatot követ és kezdetét veszi egy könyörtelen párharc, ahol senki és semmi nem az, aminek látszik, és egyetlen emberi gesztus az életedbe kerülhet.

A film után a látottak valóságalapjáról és a hasonló állambiztonsági történetekről a film rendezőjével, Fazakas Péterrel, forgatókönyvírójával, Köbli Norberttel és Müller Rolf történésszel beszélgetünk.