A balassagyarmati túszdrámát idézi fel a Bevetítés filmklub - BETELT!

A balassagyarmati túszdrámát idézi fel a Bevetítés filmklub - BETELT!

Március 29-én az 50 évvel ezelőtt, 1973 januárjában lezajlott balassagyarmati túszdrámát idézzük meg az immár Bevetítés néven folytatódó filmklubunkban.

Gazdag Gyula 1989-es alkotása alapjául a Balassagyarmaton 1973. január 7. és január 12. között lezajlott túszdráma szolgált, amikor a Geisler Eta Középiskolás Leánykollégiumban Pintye András és László fegyveresen tartott fogva húsz lányt. Az első modern magyar túszdráma váratlanul érte mind a hatóságokat mind a politikai vezetést: a rendőrségnek és a Néphadseregnek nem volt tapasztalata a hasonló incidensekkel, így az esetet és annak kezelését és lezárását is hírzárlat övezte.

A filmet követően Hatala Csenge íróval, Végh József korábbi túsztárgyalóval és Jasenszky Nándor ny. r. ezredessel, a Terrorelhárítási Központ, Társadalmi Kapcsolatok Osztályának a vezetőjével beszélgetünk a fél évszázada történtekről. Válaszokat keresünk arra, hogy a kollégiumban történteket mennyire hűen adja vissza Végh Antal 1986-ban megjelent, Könyörtelenül című könyve és az ebből készült film, illetve azt is körüljárjuk, hogy ma miként zárulna egy hasonló túszejtés.

A beszélgetés résztvevői mindhárman a téma szakértői: a balassagyarmati születésű Hatala Csenge 2015-ben jelentette meg az 1973 januári eseményeket tényszerűen feldolgozó, és több korábbi téves elképzeléssel leszámoló Hírzárlat című könyvét. Végh József korábban túsztárgyaló volt, illetve a rendvédelmi szerveknél és a büntetésvégrehajtásban végzett pszichológusi munkát. Jasenszky Nándor ny. r. ezredes pedig a rendőrségnél dolgozott bűnügyi felderítői, döntően szervezett bűnözés elleni területen és ő volt az első bűnügyi gyors reagálású bevetési egység alapító parancsnoka is.

A vetítés előtt az érdeklődők számára 16 órától lehetőséget biztosítunk az "Egy diktatúra hagyatéka. Állambiztonsági iratok és történetek." című állandó kiállításunk tárlatvezetéssel történő megtekintésére is.

A filmvetítés és a beszélgetés ingyenes, de regisztrációköteles.

REGISZTRÁCIÓ

Témakörök: 
Hír