DOKUFILMKLUB

DOKUFILMKLUB

Operatív érték - A besúgottak

magyar dokumentumfilm (2014)

2018. október 3. szerda 17 óra
Helyszín: ÁBTL aulája
Budapest, VI. ker. Eötvös utca 7.


Közép- és Kelet-Európában, a volt kommunista államokban a második világháborút követően az egyházak helyzete alapvetően megváltozott. Magyarországon 1945 után a keresztény egyházak és a vallásosság az egyik első számú ideológiai ellenséggé léptek elő. A „klerikális reakció” – az egyházak – a szocializmus építését akadályozó erők egyik gyűjtőfogalma lett. Rákosi uralma alatt a katolikus egyházi személyek több mint kétharmada, a Kádár-kori Magyarországon közel fele szenvedett el évekig, néha évtizedekig tartó meghurcoltatást. 1945 és 1989 között összesen 439 pap és 245 szerzetes került börtönbe vagy internáló táborba.
A tartótiszt című dokumentumfilmjének folytatásaként Varga Ágota az Operatív érték – A besúgottak című filmjében megismerhetjük az egykoron besúgottak sajátos viszonyulását a róluk jelentő besúgókhoz. A film szereplői egykori és mai regnumisták. A Regnum Marianum volt az egyetlen, magyar ifjúsággal foglalkozó vallási közösség, amely az állandó zaklatások ellenére is folyamatosan élt és működött a kommunista rezsim alatt. Tartótisztek által beszervezett hálózati személyekkel figyeltették, üldözték őket, lejáratási akciókkal próbálkoztak. Szemmel tartásukra – többnyire zsarolással – a regnumiak közül is szerveztek be ügynöknek, besúgónak arra alkalmas személyeket. Három külön törvénysértő perben (1961, 1965 és 1971) 13 papot ítéltek el összesen 71 évre, három laikus vezetőt pedig összesen négy és fél évre. Ennek ellenére a filmet a keresztényi megbocsátás érzése hatja át.
A vetítésre és az azt követő beszélgetésre vendégünk Varga Ágota filmrendező, a beszélgetést vezeti Petrás Éva kollégánk.  Az est házigazdája Argejó Éva.

Témakörök: 
Állambiztonsági oktatófilm