DOKUFILMKLUB - A forradalom arca

DOKUFILMKLUB - A forradalom arca

Egy pesti lány nyomában

magyar dokumentumfilm 78' (2006)

2018. november 7. szerda 17 óra
Helyszín: ÁBTL aulája
Budapest VI. ker. Eötvös utca 7.

A Paris Match 1956. november 10-i számában a magyar forradalomról szóló tudósítás nyitóképeként megjelent fotó október 30-án készült a Múzeum körúton. 45 évvel a fotó elkészülte után Balázs Eszter magyar történész és Phil Casoar francia újságíró elhatározták, hogy kiderítik, vajon mi történhetett a képen látható fiatal párral, kik ők, túlélték-e a forradalmat, s ha igen, akkor meg lehet-e találni őket ennyi év után. A film ezt a kutatást követi nyomon. Mivel az éveken át tartó nyomozás során elsősorban a lányról találtak képeket, adatokat, így a film az ő történetén keresztül mutatja be, hogy a forradalom hogyan befolyásolta, alakította a hétköznapi emberek sorsát.
A fotó, amely csak egy pillanatot rögzített, a lány egész életére hatással volt. A kép megjelenése is szerepet játszott abban, hogy a forradalom leverése után menekülnie kellett – külföldön pedig a fotónak köszönhetően vált ismertebbé a menekültek között. Próbált megfelelni az újságok sugallta szerepnek (a Paris Match cikkének címe is Budapesti hősök volt), s így környezete számára mindvégig a forradalom hőse maradt.
A filmben megszólalnak életének részesei, szemtanúi és a történetet elindító fotó készítője is.
A vetítésre és az azt követő beszélgetésre vendégünk Kékesi Attila filmrendező, valamint Balázs Eszter történész; a beszélgetést vezeti Palasik Mária kollégánk.  Az est házigazdája Argejó Éva.

Témakörök: 
Esemény