DOKUFILMKLUB - Lélek és betű

DOKUFILMKLUB - Lélek és betű

Portréfilm Jelenits István piarista szerzetesről

magyar dokumentumfilm, 51 perc, 2019

2020. március 4. szerda 17 óra
Helyszín: az ÁBTL aulája
Budapest, VI. ker. Eötvös utca 7.

„A néma Gonosz kölcsönkérte a Jóság nyelvét, s lármává degradálta”  - szólt Jelenits István 1978-ban Lélek és betű címmel megjelent, a Szentírás magyarázatait egybegyűjtő könyvének mottója. 2019-ben, örökfogadalmának 60. évfordulójára egykori tanítványa készített róla portréfilmet. A legendássá vált piarista atya beszél az életéről, amely hű lenyomata a 20. századi magyar történelem viszontagságainak. Korábbi osztálytársak, későbbi pálya-, és szerzetestársak szólalnak meg, felelevenítve  egy nem mindennapi életút nagy pillanatait. „Hihetetlen adomány volt, hogy találkozhattunk egy olyan emberrel, aki igazi tanúságtevő. Maradandó útravaló a forgatás minden perce”- fogalmazott a film rendezője, Novák Tamás.

A vetítést követő beszélgetésre vendégünk lesz Jelenits István, Novák Tamás, illetve a film ötletgazdája, Maróti-Agóts Ákos. 

 

Felhívjuk a vendégeink figyelmét, hogy nem tudjuk a terembe beengedni a film vetítésének megkezdése után érkezőket.


Tájékoztatjuk vendégeinket arról, hogy az előadásról kép- és hangfelvétel készül, amit utóbb az interneten is közzéteszünk. Amennyiben nem kívánja, hogy a felvételen Ön is szerepeljen, akkor kérjük, a rendezvény kezdete előtt jelezze ezt a kérését helyszínen lévő kollégáinknak vagy az operatőröknek! A személyes adatok kezelésének további részleteiről és az Ön jogairól a videokamerás nyílt rendezvényeinkről szóló Adatkezelési Tájékoztatónkban olvashat, amely elérhető a honlapunkon, a www.abtl.hu/adatkezeles címen.

Témakörök: 
Esemény