Kónyáné dr. Kutrucz Katalin előadása - videó

Kónyáné dr. Kutrucz Katalin előadása - videó

MIRŐL ÁRULKODNAK A HÁLÓZATI KARTONOK?

Az előadás címe:
Miről árulkodnak a hálózati kartonok?

Az állambiztonsági szervek működésük során több, különböző papíralapú és gépi nyilvántartást vezettek. Előadásomban a papíralapú hálózati nyilvántartás levéltárunkban fellelhető maradékának tanulmányozása során eddig szerzett tapasztalataimat szeretném összefoglalni.

6, 6b, 6c, 6d, 6a karton, adatlap, határozat, változásjelentés, kódkarton: ezekről az iratokról, vagy legalábbis a többségükről szinte mindenki hallott már, és több-kevesebb ismerete is van róluk. Az már kevésbé köztudott, hogy pontosan milyen információkat szerezhetünk ezekről a kartonokról, és mennyire megbízhatóak a rajtuk lévő adatok.

Az sem közismert, hogy mit jelentenek a kartonokon szereplő betűcsoportok és számok, például az, hogy „Kft.”, mi a H-szám, és mi a jelentősége, vagy mit jelenthet az, ha a 6-os kartonon csak a kizárt hálózat kódszáma szerepel, az irattározás ideje és a B-szám pedig nem.

Bemutatom továbbá, hogy milyen személyes adatokat tartottak nyilván a hálózati személyekről, valamint, hogy miért kellett egy-egy hálózati személyről annyi adatot tárolni, amely a teljes személyiségrajzát tükrözi, és mire használták ezeket az adatokat.

Vázolom, pusztán a rendelkezésre álló kartonok alapján, vajon megállapítható-e az, hogy az adott személyt ténylegesen beszervezték, illetve az, hogy biztosan nem.

Kitérek arra is, miért nincs jelezve az M-dosszié léte a 6-os kartonok többségén, illetve van-e valamilyen szintű összefüggés a hálózati személy fedőneve és bármely személyes adata között, valamint, hogy milyen megbízhatóan működött a kartonok naprakész karbantartásában az állambiztonsági bürokrácia.

Ezekre és ehhez hasonló kérdésekre kísérel meg az előadás több ezer karton tanulmányozása alapján felelni. Tudom, hogy ezen a területen sok a bizonytalanság, számtalan kérdésre nincs még meg a megfelelő válasz, és talán soha nem tudjuk meg kétséget kizáróan azt. Ennek ellenére úgy gondolom, érdemes elmondani mindazt, ami eddig tudható, vagy legalábbis sejthető. Abban is biztos vagyok, hogy a bizonytalanságok és a kudarc lehetősége nem ment fel bennünket a további kutatás kötelezettsége alól.

Kónyáné dr. Kutrucz Katalin

Témakörök: 
Történelmi KávéháZVideó