KUTATÓK ÉJSZAKÁJA

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA

Szeretettel meghívjuk az ÁBTL rendezvényére
2018. szeptember 28-án

Program

I. Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára előadásai

1. előadás: szeptember 28. (péntek) 16-17 óra

Cseh Gergő Bendegúz:
Titkosszolgálati adatbázisok: a probléma megoldása vagy maga a probléma?

Közel három évtizedes hányattatás után 2017-ben kerültek a levéltárba az 1990 előtti titkosszolgálatok számítógépes adatbázisai, az elhíresült mágnesszalagok. Mikor és hogyan keletkeztek ezek az adattárak? Milyen adatokat tartalmaznak, mit kellene tartalmazniuk és mit keresünk hiába rajtuk? Hogy használhatja ezeket a levéltár, a kutató vagy az érdeklődő állampolgár? Hol vannak a “hitelesség” korlátai jogi, történeti értelemben? Megoldja vagy csak tovább generálja a problémákat a mágnesszalagok használata? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a levéltár főigazgatójának előadása.

2. előadás: szeptember 28. (péntek) 17-18 óra

Bandi István:
Hungarika-kutatás a Szekuritáté levéltáraiban

A romániai társintézményünk, a Szekuritáté Levéltárait Vizsgáló Országos Tanács Levéltára (CNSAS) több tíz kilométernyi papír alapú iratot és mikrofilmen rögzített irattári anyagot kezel. Ezekben az 1944 utáni diktatúra titkosszolgálatának szerteágazó tevékenységét és a hatalmi berendezkedés áldozatainak sorsát dokumentálják. Ebben az iratrengetegben szervesen bedolgozva őrzik a magyar vonatkozású dokumentumokat is, mely meghaladhatja a 4000 iratfolyómétert. Előadásom a nyilvánosan kutatható iratokhoz való hozzáférésről, a román társlevéltárban zajló kutatásokról és a CNSAS lusztrációs szerepéről nyújt rövid áttekintést.

3. előadás: szeptember 28. (péntek) 18-19 óra

Hogyan találja meg a téma a kutatót?

Amikor a történésznek egy-egy, a szélesebb olvasóközönség érdeklődését felkeltő tanulmánya, könyve megjelenik, gyakran megkérdezik az olvasók: „Hát hogy jutott eszébe éppen erről írni?”  A Kutatók éjszakáján kollégáink arról fognak beszélgetni, milyen inspirációk érték őket akkor, amikor egy ígéretesnek ígérkező témának a nyomába eredtek.

Palasik Mária a Gyömrői járásban 1945-ben elkövetett gyilkosságokról, a Rákosi-korszakban álnéven bujkáló Hortobágyi Jánosról, illetve a V. Jánosként született V. Judit történetéről beszél, akit Rákosi Mátyás egy tollvonással „lányosított”.

Szekér Nóra arról az 1920-as évektől Magyarországon működő titkos társaságnak, a Magyar Közösségnek a kutatásáról osztja meg gondolatait, amelyik a nácizmussal szembeni ellenállásban, majd a háború után az első nagy koncepciós persorozatban játszott fontos történelmi szerepet.

Borvendég Zsuzsanna abba avatja be a hallgatóságot, miként jutott arra a következtetésre, hogy a magyar hírszerzés fontosabb szerepet játszott a keleti blokk titkosszolgálati együttműködésében, mint azt korábban gondoltuk.

II. Látogatás az ÁBTL iratraktárában három csoport számára

1. csoport: 19:00-19:20
2. csoport: 19:20-19:40
3. csoport: 19:40-20:00

a részvétel regisztráció köteles: http://www.kutatokejszakaja.hu

Témakörök: 
Esemény