TÖRTÉNELMI KÁVÉHÁZ

TÖRTÉNELMI KÁVÉHÁZ

Beszélgetések a Történeti Levéltárban - meghívó

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára 2011 februárjában előadássorozatot indított, amelynek keretében az intézményben folyó tudományos kutatást és iratfeldolgozást mutatjuk be. Szívesen látjuk az érdeklődőket minden hónap második csütörtök délutánján előadásainkon és az azt követő beszélgetéseken.

Márciusi rendezvényünkre külső kutatóink közül Horváth Sándort, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont, Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársát, a Jelenkortörténet-témacsoport vezetőjét hívtuk meg, hogy számoljon be legújabb kutatásairól.

A következő előadás 2022. március 10-én 17 órakor kezdődik az ÁBTL aulájában (Budapest, VI. ker. Eötvös utca 7.).

Előadó: Horváth Sándor

Az előadás címe: Mindennapi kollaboráció és a mikrotörténet-írás lehetőségei

Mit tudhatunk meg egy évtizedekig aktív ügynök jelentéseiből a titkosszolgálatok világáról és mit érthetünk meg egy „hétköznapi ember” élettörténete alapján?   Miként válik a feljelentés a mindennapok részévé? Hogyan lesz egy hétköznapi emberből háborús bűnös, 1956-ban munkástanácstag, majd 1957-től három évtizedre az állambiztonság ügynöke egy kis faluban? Hogyan változtak meg egy családon, egy szomszédságon, egy munkahelyen vagy egy falun belül a személyes kapcsolatok a besúgás vagy feljelentés hatására?


Az előadás az előadó, a „Feljelentés” című könyvéhez kapcsolódó kérdéseken keresztül a könyv kutatásának történetéről és a hozzá kapcsolódó lehetséges társadalomtörténeti kérdésekről szól. A könyv a 20. század magyar történelmét Trianontól 1989-ig egy élete java részében (fel)jelentéseket író férfi nézőpontjából meséli el, akinek a sorsát rendre keresztezte az országos politika. Az álruháit és identitásait rendszeresen váltogató főszereplő története közelebb visz annak megértéséhez, hogyan vált a feljelentés, a besúgás és az attól való félelem mindennapossá a 20. századi Magyarországon és miért változott meg a mindennapokban a politizálás jelentése a Kádár-korszakban.

 

A részvétel regisztrációhoz kötött. Regisztrálni ezen a linken lehetséges.

Témakörök: 
Hír