TÖRTÉNELMI KÁVÉHÁZ

TÖRTÉNELMI KÁVÉHÁZ

Beszélgetések a Történeti Levéltárban - meghívó

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára 2011 februárjában előadássorozatot indított, amelynek keretében az intézményben folyó tudományos kutatást és iratfeldolgozást mutatjuk be. Szívesen látjuk az érdeklődőket minden hónap második csütörtök délutánján előadásainkon és az azt követő beszélgetéseken. A húsvéti ünnepek miatt a rendezvényre ezúttal kivételesen a hónap negyedik csütörtökjén kerül sor.

A következő előadásra 2022. április 28-án 17 órakor az ÁBTL aulájában kerül sor (Budapest, VI. ker. Eötvös utca 7.).


Előadó: Göncz Balázs

Az előadás címe:

Pest 56-os ostromai
A Rádió és a Köztársaság tér bevétele – párhuzamok és különbségek


Az 1956-os forradalom során a felkelők több középületet is – sikerrel, vagy anélkül – ostromoltak, ám mégis a címben szereplő két megmozdulás vált a forradalom legemblematikusabb, leghíresebb eseményévé.
Előadásomban levéltári dokumentumok alapján ismertetem a két ostrom közvetlen előzményeit, történéseit, a kevésbé köztudott epizódokat, annak szereplőit, s a véletlen múltformáló hatását.
Bemutatom a két „objektumot”, védelmüket és védőit; felkészülésüket a támadásra, valamint az ennek kapcsán felmerülő érdekes kérdéseket és különös hasonlóságokat. Megkísérlem az eseményeket egy más, eddig nem vizsgált szemszögből feltárni, ami 56’ kutatásának új dimenzióit nyithatja meg.
Kitérek a megtorlás ismeretlen szálaira, párhuzamaira, valamint összevetem más, forradalom utáni megtorlásokkal.
Az utólagos emlékezés „fejlődése”, finomodása, majd megmerevedése egészen a rendszerváltásig is figyelemreméltó téma, s ennek nyomán vázolok egy lehetséges, de nem megkerülhető megoldást a városi legendák, így a „kazamaták” rejtélyére is.

Göncz Balázs

Témakörök: 
Történelmi KávéháZ