Rendszerváltás 1988-1990

Impresszum helyett

A Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozatot idén a koronavírus-járvány miatt a Történeti Levéltárban is csak korlátozott létszámmal és fokozott egészségügyi rendszabályok mellett tudtuk megrendezni.

Eredeti nagyszabású terveinket – melyek a rendszerváltás témájához kapcsolódó plakát- és dokumentumkiállítást, a ’80-as évek végének fontosabb tömegmegmozdulásait felidéző installációkat, valamint könyvbemutatókat és élő beszélgetéseket is tartalmaztak volna – ebben a helyzetben részben virtuális formában kényszerültünk megvalósítani. Továbbra is bízunk azonban abban, hogy a járványhelyzet javulásával ezek a programok eredeti formájukban is létrejöhetnek és „élőben” is megtekinthetők lesznek a Levéltár Eötvös utcai épületében. Az intézmény műemléki székházát és szakmai tevékenységét bemutató filmek, valamint a rendszerváltás időszakához kapcsolódó virtuális kiállítások ezt a hiányt próbálják meg – legalább átmenetileg – pótolni.

A virtuális kiállítások és filmek létrehozásában közreműködtek:
Árkosi Zoltán, Bandi István, Baráth Magdolna, Benefi Géza, Bognár Roland, Borkúty László, Cseh Gergő Bendegúz, Ehrenberger Róbert, Frits László, Göncz Balázs, Haász Réka, Horváth Attila, Józsa Ildikó, Katona Klára, Kollár Judit, Környei István, Kőrös Annamária, Krahulcsán Zsolt, Králik Balázs, Mészáros Dániel, Molnár Anita, Müller Rolf, Okváth Imre, Papp István, Pintér Szilvia, Pócs Nándor, Rab József, Ráczné Kempf Lilla, Sváby Enikő, Sz. Kovács Éva, Szatmári Bernadett, Szekér Nóra, Szőnyei Tamás, Takács Tibor, Tóth Anita Eszter, Tóth Eszter, Tulézi Lóránt, Vörös Géza

Illés István, Gallai Design, Perjéssy Gábor

Kulturális Örökség Napjai 2020 - filmek

 • Pillanatképek a rendszerváltozás történetéből

  Nem sok olyan házaspárt tarthatunk számon, akik a rendszerváltozás során közösen küzdötték végig az első vonalban e történelmi eseményeket. Kutrucz Katalin és Kónya Imre e kevesek egyike. Mindketten a Független Jogász Fórum alapítójaként, majd az Ellenzéki Kerekasztal szervezőiként és résztvevőiként belülről látták és formálták a történteket.

Virtuális kiállítások

Az első szabad „választék”

A rendszerváltás plakátjai állambiztonsági dokumentumokkal

1990-ben, a több mint négy évtized óta első szabad választások kampányai idején Budapest soha nem látott képet mutatott a figyelmünkért és szavazatainkért versengő pártok plakátjainak köszönhetően. A tavaszi, országgyűlési és őszi, önkormányzati választások 30. évfordulója alkalmából készült virtuális kiállítás a fővárosi közterek – a változás lázában élő ország – hangulatát eleveníti fel korabeli plakátok, szóróanyagok, fotók, újságok és levéltári dokumentumok segítségével.

„Ez a szabadság nem az a szabadság”
Tüntetések, demonstrációk az állambiztonsági dokumentumok tükrében 1988-1989

A pártállami diktatúra végóráit több szimbolikus tartalommal rendelkező esemény, tüntetés jellemezte. Ezek közül emeltünk ki néhányat, amelyek jól demonstrálják az 1988-1989 közötti időszak átalakulását, a politikai rendőrség és a társadalom kapcsolatát. A virtuális kiállításban levéltári iratok, röplapok, valamint korabeli fényképek, videófelvételek segítségével elevenítjük fel a március 15-ei tüntetéseket, a Bős-Nagymarosi Vízlépcsőrendszer elleni demonstrációkat, az 1988. június 16-án Nagy Imre és társai kivégzésének 30. évfordulóján tartott megemlékezést és tüntetést, majd az 1989-es újratemetést, Kádár János temetését, valamint az 1988-as romániai falurombolás elleni tiltakozások és az 1989-es romániai forradalom melletti szimpátiatüntetések eseményeit.

Kulturális Örökség Napjai 2020 - Kávéházi videók - válogatás

 • Bandi István előadása

  Az előadás címe: Az 1989-es romániai forradalomba történő magyar beavatkozás kérdése

 • Kettős migráció Magyarország keleti és nyugati határán 1988-1989 folyamán
  Kettős migráció Magyarország keleti és nyugati határán 1988-1989 folyamán

  A közép- és délkelet-európai államszocializmusok negyedszázaddal ezelőtti végjátéka szorosan összekapcsolódott a kontinenst évtizedeken át kettészelő vasfüggöny lebontásával. Magyarország esetében az 1989. augusztus-szeptemberi határnyitás főként az itt nyaraló keletnémetek (ossi) Nyugat-Németországba ranszferálása, kiengedése okán lett nemzetközileg jegyzett történet.

 • A Stasi operatív csoportja Magyarországon 1964 - 1990
  A Stasi operatív csoportja Magyarországon 1964 - 1990

  1961 augusztusa, vagyis a berlini fal felhúzása után a Stasi, azaz a keletnémet Állambiztonsági Minisztérium operatív csoportokat hozott létre a „baráti” szocialista országokban az idegenforgalom ellenőrzésére. Ennek oka az volt, hogy az NDK vezetése gyakorlatilag minden állampolgárát, aki egy nyugati országgal határos szocialista országba készült nyaralni, potenciális disszidensnek tekintette.

 • Elmaradt katarzis, avagy a múlt feldolgozásának jogi lehetőségei
  Elmaradt katarzis, avagy a múlt feldolgozásának jogi lehetőségei

  Az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának doktori iskolájában az elmúlt időszakban szisztematikusan foglalkoztunk az ún. „Vergangenheitsberwältigung" jogelméleti problémáival, a szocializmus idején elkövetett igazságtalanságok jogállami „jóvátétele" magyarországi szabályozásával.

 • Határhelyzetek - A Vasfüggöny lebontása az állambiztonsági iratok és az osztrák sajtó tükrében
  Határhelyzetek - A Vasfüggöny lebontása az állambiztonsági iratok és az osztrák sajtó tükrében

  1989-ben fontos világtörténelmi események színhelye volt Magyarország. A csodával határos történések sorából a határnyitást meghatározó külpolitikai feltételek két aspektusát, a magyar–keletnémet és a magyar–osztrák kapcsolatokat vizsgálom.