Állományvédelem

A Levéltár számára alapvető feladat az iratanyag szakszerű őrzése, amely nemcsak az iratok nyilvántartását jelenti, hanem azok állagmegőrzését, restaurálását, konzerválását is.

A gyakorta sérült, töredezett, veszélyeztetett iratanyagot komplex állományvédelmi program keretében kezeljük. A Történeti Levéltár az egykori állambiztonsági szervek erősen rongálódott, savas papíron őrzött dokumentumainak megmentése érdekében 2009 óta működteti a tömeges iratsavtalanítás elvégzésére alkalmas műhelyét és komplex állományvédelmi programját, mely az utóbbi évek során már nem csak saját iratanyagának megmentését, hanem más hazai közgyűjtemények állományvédelmét is segíti.

A savtalanítás előtt az iratanyagot digitalizáljuk, portalanítjuk, a fémeket és a ragasztókat eltávolítjuk, a szakadásokat rögzítjük, az írótintákat fixáljuk. A kezelések során megtörténik az iratok savtalanítása-pufferolása, préselése, vasalása, javítása, hiányzó papír pótlása, szakadások ragasztása, savmentes mappákba való helyezése.

 

Videó