Kutatás

A Levéltár által őrzött iratanyag nagy része a kommunista diktatúra, a szocialista korszak titkosan megfigyelt személyeire, áldozataira (internáltakra, kitelepítettekre, rendőrségi vizsgálatok gyanúsítottaira, politikai okból elítéltekre stb.), a rendszert működtető
erőszakszervezetekre, valamint azok alkalmazottaira vonatkozik. A Levéltár őrzi az egykori hálózati személyekre (ügynökök) vonatkozó iratanyagokat is.

Amennyiben arra kíváncsi, hogy 1990 előtt az állambiztonság milyen információkat gyűjtött Önről, felmenőiről és családtagjairól, válassza az Iratbetekintés menüpontot. Az iratok megismerésére vonatkozó kérelem benyújtásakor személyes, és a kutatást segítendő adatok megadását kérjük. Az iratanyagban a tényleges kutatómunkát a megadott adatok alapján, a rendelkezésre álló nyilvántartások segítségével munkatársaink végzik el, majd annak eredményéről tájékoztatják a kérelmet beadót. A szolgáltatás mindenki számára ingyenes.

Amennyiben történeti kutatást végez, kérjük a Tudományos kutatás menüpontot válassza! A Levéltár alaptevékenységei közé tartozik az általa őrzött iratokban való kutatás biztosítása. Tudományos kutatóként megismerhetők az iratokban szereplő személyes adatok, amelyek az adatkezelési előírások betartásával felhasználhatók. Lehetséges a kutatás magánkutatóként is, ám ez jelentős adatvédelmi korlátozásokkal jár, így csak szinte teljesen anonimizált iratokhoz lehet hozzájutni.

Kutatóink a Történeti Levéltár online szolgáltatásait felhasználva, az itt található űrlapok segítségével nyújthatják be iratbetekintési vagy kutatási kérelmüket. Kutatóink a kérelem beadásától az iratanyag megismeréséig minden mozzanatot akár online is elvégezhetnek, így a kért iratanyag elérhető számukra digitális formában is.

Írjon nekünk!