Ügynökjelentés Cseh Tamás békéscsabai látogatásáról

2024. január 23.
Ügynökjelentés Cseh Tamás békéscsabai látogatásáról

Egy 40 évvel ezelőtti ügynökjelentés Cseh Tamás koncertje mellett egy esti találkozóról is beszámol, ahol a zenész arról is beszélt, hogy a "mai kritikusok nem értik és nem is fogják megérteni őt".

"1983. december 20-án a békéscsabai Gyopár Ifjúsági Klub meghívására a klubban műsort adott Cseh Tamás énekes, budapesti lakos. Ez alkalommal ellátogatott a békéscsabai Jókai színházba is, ahol előttünk eddig ismeretlen művészekkel beszélgetett. Hmb közvetett forrásból szerzett tudomást arról, hogy Cseh Tamás tájékoztatta a színészeket, hogy átszervezték az "állástalan diplomások segélyező bizottságát", mert nem érték el céljukat. Helyette értelmiségi klubbot alakítottak, melynek rendeltetése ugyanaz maradt, ami volt, de tevékenységüket legálisan szeretnék folytatni. Cseh arról is beszélt, hogy a cél érdekében legaktívabban tevékenykedik Wahorn András író, Berényi Géza író, Nagybandó András színművész és ő. 

Cseh Tamás az éjszakát is Békéscsabán töltötte P... Edit középiskolai tanárnő lakásán, itt Cseh tiszteletére népes társaság jött össze, nők-férfiak, közöttük olyan személyek is, akik látókörünkben vannak, ellenőrizzük a tevékenységüket, többek kőzött K... Mária, a már említett gyopár klub vezetője, Z... Péter operatív nyilvántartásban szereplő békéscsabai lakos és J... László disszidens, aki éppen látogatóban tartózkodott idehaza az USA-ból. Hmb—nek erről is közvetett forrásból van tudomása, az információ szerint Cseh Tamás itt arról beszélt a Jelenlévőknek, ö az előadott dalainak mondanivalóját a mai életből és szociográfiai anyagokból meríti, saját műfaját politikus zenének nevezi, ő még a kezdeti beatkorszak lázadója és az is marad, de a mai kritikusok nem értik és nem is fogják megérteni őt. Kifejezte örömét, hogy Békés megyében élénk irodalmi és művészeti tevékenység folyik és hogy jó kapcsolatuk van a békéscsabaiaknak nehezen elérhető írókkal és művészekkel."

Cseh Tamásról korábban Hanák Gábor beszélt Történelmi Kávéházunkban. Szerinte "amikor találkozott Bereményi Géza és Cseh Tamás, felnőtt emberek voltak, lelkükben gyermeki sérülésekkel, amelyek soha meg nem gyógyulhattak. Benne éltek, kiszolgáltatottjai és élvezői voltak a konszolidációs dagonyának. Azoknak a '60-as éveknek, amelyek Bibó szavával élve olyanok voltak, mint a méz, de előrehaladni nem lehetett bennük. Be nem vallott sajátossága volt a kornak, hogy egy társaságba járt az udvari értelmiségi és a kontesztáló szuverén Kívülálló. Utóbbi disszidens lett, vagy happeningeken váltotta a világot, hogy másnapra elfelejtse az elhatározott tetteket." Talán egy ilyen utóbbi talákozóról szól a fentebbi jelentés is.
 

Galéria