Előadás Pest 56-os ostromairól

2022.04.28 17.00
Előadás Pest 56-os ostromairól

A Történelmi Kávéház következő előadásán Göncz Balázs Pest 56-os ostromai. A Rádió és a Köztársaság tér bevétele – párhuzamok és különbségek címmel ad majd elő.

Az 1956-os forradalom során a felkelők több középületet is – sikerrel, vagy anélkül – ostromoltak, ám mégis a címben szereplő két megmozdulás vált a forradalom legemblematikusabb, leghíresebb eseményévé.
Előadásomban levéltári dokumentumok alapján ismertetem a két ostrom közvetlen előzményeit, történéseit, a kevésbé köztudott epizódokat, annak szereplőit, s a véletlen múltformáló hatását.
Bemutatom a két „objektumot”, védelmüket és védőit; felkészülésüket a támadásra, valamint az ennek kapcsán felmerülő érdekes kérdéseket és különös hasonlóságokat. Megkísérlem az eseményeket egy más, eddig nem vizsgált szemszögből feltárni, ami 56’ kutatásának új dimenzióit nyithatja meg.
Kitérek a megtorlás ismeretlen szálaira, párhuzamaira, valamint összevetem más, forradalom utáni megtorlásokkal.
Az utólagos emlékezés „fejlődése”, finomodása, majd megmerevedése egészen a rendszerváltásig is figyelemreméltó téma, s ennek nyomán vázolok egy lehetséges, de nem megkerülhető megoldást a városi legendák, így a „kazamaták” rejtélyére is.