Magyar zsidók Bergen-Belsenben

2021.10.14 17.00
Magyar zsidók Bergen-Belsenben

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára 2011 februárjában előadássorozatot indított, amelynek keretében az intézményben folyó tudományos kutatást és iratfeldolgozást mutatjuk be. Szívesen látjuk az érdeklődőket minden hónap második csütörtök délutánján előadásainkon és az azt követő beszélgetéseken.

A magyar holokauszt historiográfiájának nagy adóssága az 1944–1945-ben az SS németországi lágerrendszerébe deportált több százezer főnyi magyarországi zsidóság történetének feltárása. E koncentrációs táborok sorában különleges és fontos szerepet töltött be az egyik legnagyobb, a Bergen-Belsenben található, amely a mai Alsó-Szászország (Niedersachsen) területén helyezkedik el. A többfunkciós lágerkomplexumba 1944 nyara és 1945 áprilisa között több időszakban és több lépcsőben mintegy 16 000 magyar foglyot, döntő többségükben zsidóságuk miatt üldözött nőket, gyermekeket és férfiakat deportáltak. Három transzport érkezett Budapestről, egy az ausztriai Straßhofból, számos egyéb szerelvény pedig Auschwitzból, valamint más lágerekből.

Az 1943-ban létesült koncentrációs táboron belül a magyar foglyok egy része a táborrész fogolytáborában (Häftlingslager), illetve női fogolytáborában (Frauenlager) kényszermunkásként élt. Egy másik szektorban viszont Heinrich Himmler utasítására – kizárólag Belsenben – „cseretábort” (Sonderlager) is létesítettek. Utóbbi egy részébe (Ungarnlager) került 1944 nyarán a cionista Mentőbizottság és az SS budapesti tárgyalásainak eredményeképpen létesített ún. Kasztner-vonat hozzávetőlegesen 1684 kivételezett utasa, akik 1944 augusztusában, illetve decemberében Svájcba juthattak. Helyükre decemberben további több ezer zsidót, köztük budapesti és vidéki magyar deportáltat irányítottak.

Szécsényi András előadásának fő célja, hogy összefoglaló képet adjon a magyar fogolycsoportokról levéltári iratok és ego-dokumentumok alapján; áttekintse a beérkező magyar transzportok útvonalait, valamint a tábori élet mindennapjait. Másrészt be kívánja mutatni a láger speciális funkcióinak magyar vonatkozásait, különös tekintettel az 1945. január és április közötti időszakra, amikor Belsen a keleti megsemmisítő- és egyéb koncentrációs táborok felszámolásával és evakuálásával óriási gyűjtőtáborrá duzzadt. Továbbá érinti a tábor 1945. április 15-én történt felszabadítását. Az előadás kitér a magyar csoportok evakuálására, valamint a fragmentált belseni magyar csoportoknak a háború után hontalan táborokban és svédországi rehabilitációs táborokban töltött időszakára is.