Mindennapi kollaboráció és a mikrotörténet-írás lehetőségei

2022.03.10 17.00
Mindennapi kollaboráció és a mikrotörténet-írás lehetőségei

Mit tudhatunk meg egy évtizedekig aktív ügynök jelentéseiből a titkosszolgálatok világáról és mit érthetünk meg egy „hétköznapi ember” élettörténete alapján? A Történelmi Kávéház legújabb előadását Horváth Sándor tartja majd.

Miként válik a feljelentés a mindennapok részévé? Hogyan lesz egy hétköznapi emberből háborús bűnös, 1956-ban munkástanácstag, majd 1957-től három évtizedre az állambiztonság ügynöke egy kis faluban? Hogyan változtak meg egy családon, egy szomszédságon, egy munkahelyen vagy egy falun belül a személyes kapcsolatok a besúgás vagy feljelentés hatására?

Az előadás az előadó, a „Feljelentés” című könyvéhez kapcsolódó kérdéseken keresztül a könyv kutatásának történetéről és a hozzá kapcsolódó lehetséges társadalomtörténeti kérdésekről szól. A könyv a 20. század magyar történelmét Trianontól 1989-ig egy élete java részében (fel)jelentéseket író férfi nézőpontjából meséli el, akinek a sorsát rendre keresztezte az országos politika. Az álruháit és identitásait rendszeresen váltogató főszereplő története közelebb visz annak megértéséhez, hogyan vált a feljelentés, a besúgás és az attól való félelem mindennapossá a 20. századi Magyarországon és miért változott meg a mindennapokban a politizálás jelentése a Kádár-korszakban.