Múzeumok Éjszakája 2024

2024.06.22 16.00
Múzeumok Éjszakája 2024

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára idén is részt vesz a Múzeumok Éjszakáján!

Februárban nyílt Időszaki kiállításunk kapcsán felelevenítjük Cziffra György életének egyes rejtett, eddig nem ismert mozzanatait, és bemutatjuk a róla készített, Tele van a két kezem boldogsággal című dokumentumfilmet is. Látogatóink megtekinthetik 2022-ben nyílt állandó kiállításunkat, amely a magyar titkosszolgálatok 1945 és 1990 közötti történetét mutatja be, emellett 16 órától 23 óráig interaktív kvízekkel várunk minden érdeklődőt!

ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁSUNK (18:00-23:00)
Egy diktatúra hagyatéka – Állambiztonsági iratok és történetek

Állandó, interaktív kiállításunk a Levéltár iratanyagán, a korabeli nyomozások során lefoglalt tárgyakon, valamint az 1945 és 1990 közötti időszak konkrét történeti eseményein keresztül mutatja be a titkosszolgálatok működését. Az érdeklődők a kiállításra épülő játékos kvízen keresztül tesztelhetik tudásukat és ismerhetik meg az ügynöki munka fortélyait, a titkos megfigyelési módszereket, információszerző eszközöket és azt, hogy kik kerültek az állambiztonság célkeresztjébe. 

IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁSUNK (18:00-23:00)
Mit rejt a Cziffra dosszié? - Cziffra György, az emigráns zongoraművész és az állambiztonság

A tárlat bemutatja Cziffra György életének egyes rejtett, eddig nem ismert mozzanatait, összefüggéseit és egyben megvilágítja a mai ember számára az állambiztonság működését. A kiállításon feltárul egy korszak, amely számunkra már történelem, Cziffra György számára viszont sorsát meghatározó valóság volt: az 50-es évek állambiztonságának működése.
Cziffra György 1950-ben feleségével és fiával megpróbálta elhagyni Magyarországot, azonban elfogták, feleségét és őt több éves börtönbüntetésre ítélték, fiát pedig nevelőintézetbe adták. Így találkozott egymással Cziffra és a magyar állambiztonság, a vonatkozó dosszié pedig megtalálható az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának iratai között. A Mit rejt a Cziffra dosszié? című tárlat speciális nézőpontból kiindulva, számos, eddig nem publikált dokumentumon/forráson keresztül, elsősorban levéltári iratok, fényképek felhasználásával mutatja be Cziffra életének és művészetének egy-egy időszakát, valamint a zongoraművész személye által részben az állambiztonság működését is.

INTERAKTÍV KVÍZEINK (16:00-23:00)

Megtűrjük vagy betiltsuk? – Filmtotó
Filmrészletek megtekintése után tippelj, hogy az adott filmet a tűrt vagy a tiltott kategóriába sorolták-e. Vajon mindet kitalálod?

„Egy kép egy sors”  - ’56 arcai – Ahogy az állambiztonság dolgozott
Az állambiztonság igazolványképekből, sajtófotókból, vallomásokból azonosította be az 1956-os forradalmárokat. Vajon neked sikerül-e ezekből az apró információkból kitalálnod, hogy kit és milyen sorsot rejt egy-egy fénykép?

„Szöcske, Sirály, Fenevad és tsai.” - Tárgyak az államszocializmusban
Vajon felismered-e nagyszüleid világának eszközeit? Tedd próbára magad! Ismerd fel a korszak mindennapi tárgyait és az állambiztonság titkos eszközeit, amelyek közt olyan tárgyakat is találsz, amelyekre még nagyapád is kikerekítené a szemét.

„Hétre ma várom a Nemzetinél…” - Térképes időutazás
Járd végig Budapest utcáit 1848-tól 1990-ig és ismerd meg a városi legendákat!

TELE VAN A KÉT KEZEM BOLDOGSÁGGAL - FILMVETÍTÉS ÉS BESZÉLGETÉS (20:00-22:30)

Cziffra György zongoraművész különös helyet foglal el a magyar zenei életben. Legendákkal körülövezett alakja a hetvenes évek közepétől vált újra közelről is érzékelhető valósággá Magyarországon. Újra, hiszen egy kisebb rétegnek már 1956 előtt is volt módjában élvezni azt a zongorajátékot, amelyet később öt világrész sajtója méltatott. A Cziffra-jelenséget mind a mai napig csodálat övezi, a művész viszont saját pályája kacskaringóin nap mint nap megélte mind az elutasítást, mind a felmagasztalást.

A Cziffra György születésének 100. évfordulója alkalmából készült dokumentumfilm ezt a megejtő emberi és művészi utat mutatja meg, Balázs János zongoraművész tolmácsolásában. Mellette olyan riportalanyok is megszólalnak, akik első kézből voltak tanúi a kiemelkedő zongorista életének.

A beszélgetésen vendégeink lesznek Petrovics Eszter, a film rendezője és Balázs János, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a Cziffra György Fesztivál művészeti vezetője.

A film megtekintése ingyenes, ám regisztrációhoz kötött. Kérjük regisztráljon az alábbi jelentkezési űrlapon!


Programjaink ingyenesek és Múzeumok Éjszakája karszalag nélkül is látogathatóak!