Nemzeti Trip és Így történt

2023.05.24 17.00
Nemzeti Trip és Így történt

Halmos Ádám és Horváth Réka 2020-as filmje mellett Kolonits Ilona 1957-es propagandafilmjét mutatjuk be.

Halmos Ádám és Horváth Réka 2020-as filmje az 1956-os Budapestre visz. Bár a népfelkelést leverik, és Kádár végül eléri célját, hatalmas problémákkal kell szembenéznie rövid időn belül, amelyeknek megoldatlansága nem csupán hatalma, de a kommunizmus végét is jelentené. A megoldás a szovjetektől érkezik. A tervük, hogy kis mennyiségű LSD-t adagolnak az addigra teljesen kiépített budapesti ivóvízhálózatba, melynek rendszeres fogyasztása esetén a használója motiváltabbá, hosszútávon boldogabbá válhat: pont olyanná, amilyennek a rendszernek szüksége van.

Az áldokumentum film mellé egy hasonló alkotást vetítünk: Kolonits Ilona 1957-es, Így történt című filmje a Kommunista Párt Agitációs és Propaganda Bizottságának égisze alatt készült, és abban a forradalom alatt forgatott felvételeket propagandacélokra, az 1956-os eseményeket ellenforradalomként történő bemutatásra használták fel.

A filmek után a vendégük lesz Halmos Ádám filmrendező, Rainer M. János és Krahulcsán Zsolt történészek, akikkel az áldokumentumfilmek és a propaganda kapcsolatáról beszélgetünk.

REGISZTRÁCIÓ