Bemutatták a politikai rendőrség 1945-1946 közötti történetéről szóló könyvet

2009. szeptember 18. Bemutatták a politikai rendőrség 1945-1946 közötti történetéről szóló könyvet

A politikai rendőrség 1945-1946 közötti történetét korabeli dokumentumokon keresztül tárgyaló könyv rávilágít többek között arra a személyi versengésre, amely az erőszakszervezet vezetésének megszerzéséért folyt - mondta a könyv bemutatóján M. Kiss Sándor történész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára Budapesten pénteken.

A Dokumentumok a magyar politikai rendőrség történetéből című sorozat első része 63 egymásra épülő dokumentumot tartalmaz, kiolvasható belőle például az, hogy a politikai rendőrség élére kezdetben eséllyel pályázhatott a kommunista politikusok közül a végül "győztes" Péter Gáboron kívül Tömpe András, Fehér Lajos és Kádár János is. Utóbbiaknak is megvoltak az összeköttetései, Fehér például külön klientúrát alakított ki a Belügyminisztériumban - közölte.

A kötet egyik szerkesztője, Müller Rolf megjegyezte: az is érdeklődésre tarthat számot a Gyarmati György, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára (ÁBTL) főigazgatójának főszerkesztésével megjelent kötetben, hogy az 1945 utáni egy-két évben nem csak a kommunistáknak, hanem a többi pártnak is volt a politikai rendőrséghez hasonló szervezete.

Ezen kívül volt a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert köréhez tartozó csoportosulásnak is volt fegyveres alakulata. A tudós neve felmerült Horthy Miklós kormányzó lemondása után köztársasági elnökként. A levéltári adatokból azonban egyértelműen kiderül, hogy a kommunista párt a második világháború végétől folyamatosan a hatalomátvételre készült, ami nem nélkülözhette az erőszakszervezet kiépítését - mutatott rá.

A kötet másik szerkesztője, Krahulcsán Zsolt elmondta: "az mindennél többet elárul, hogy a politikai rendőrség történetét a kommunista párt irataiból lehet megtudni".

Az ÁBTL és a L'Harmattan Kiadó közös kötete tartalmaz iratokat egyebek mellett az internálás és a rendőri felügyelet alá helyezés 1945-ös szabályozásáról, a politikai nyomozó szaktanfolyamokról és a tiszafüredi politikai rendőrség törvénytelenségeiről.

Cseh Gergő Bendegúz, az ÁBTL főosztályvezető-helyettese arról számolt be, hogy a politikai rendőrség 1962-1990 közötti mintegy 300 vezetőjének fényképes életrajza péntektől elérhető honlapjukon. Ebben szerepel, hogy milyen tisztségeket mettől meddig töltöttek be, és azt is feltüntették, hogy az ÁBTL mely irataiból származnak az információk.

(MTI)