Online is elérhető a Cziffra-kiállítás katalógusa

2024. július 24. Online is elérhető a Cziffra-kiállítás katalógusa

Elkészült és ingyenesen letölthető a Cziffra György Fesztivál és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának közös eseményeként megvalósult, Mit rejt a Cziffra dosszié? című időszaki kiállítás katalógusa.

Levéltárunk kiemelt feladatának tekinti az 1990 előtti titkosszolgálatok történetének bemutatását, e szándék első lépése 2021 novemberében az „Egy diktatúra hagyatéka – állambiztonsági iratok és történetek” című állandó kiállítás megnyitása volt. Időszaki kiállításunk e tárlat általános ismereteit kibővítve mutatja be Cziffra György sorsán keresztül az egyén és az állambiztonság viszonyát, a politikai rendőrség működését a művész halálának 30. évfordulóján.

2023-ban az ÁBTL felvette a kapcsolatot Andrásy Lászlóval, Cziffra György magyarországi örökösével, Balázs János Kossuth-díjas zongoraművésszel és Besszer Szilviával, a Cziffra György Fesztivál igazgatójával. Az együttműködés eredményeként Levéltárunkba került több doboznyi iratanyag, valamint hat albumot megtöltő fényképanyag digitális másolata.

Az iratok között megtalálhatóak többek között a Filharmóniával, a Magyar Rádióval, a Hanglemezgyártó Vállalattal kötött szerződések, gratuláló- és köszönőlevelek, a szakmai és családi életéhez kapcsolódó hivatalos és magániratok, programfüzetek, szórólapok, plakátok. Így lehetőség nyílt arra, hogy a Levéltárunk őrzésében már meglévő és az újonnan bekerülő iratoknak köszönhetően ezt a gazdag életművet és emigráns sorsot az állambiztonság sajátos prizmáján keresztül mutassa be a kiállítás.

A katalógus a tárlat tematikus egységeit lekövetve mutatja be a művész életének és pályafutásának három hosszabb-rövidebb korszakát számos publikálatlan dokumentum, elsősorban levéltári források, iratok és fényképek felhasználásával.  Az egyes helyszíneket a katalógusban is megtalálható térképen nyomon követve a látogató maga fedezheti fel, hogy a kommunista blokkon belül, majd az emigrálását követően merre járt, hol élt és alkotott a világszerte ünnepelt zongoraművész, valamint életútjának mely eseményeit kísérte figyelemmel a magyar állambiztonság.

Van persze, amit nem ad vissza a nyomtatott formátum: a szeptember 22-ig látogatható kiállításon az izgalmas pályafutást mindenki számára közvetlenebbé és átélhetővé teszik az interaktív elemek, a koncertfelvételek, a fényképek, illetve a tárlat közepén elhelyezett enteriőr.

A katalógus megtekinthető a Mit rejt a Cziffra-dosszié? aloldalán, vagy letölthető innen.