Ünnepi programok az október 23-i nemzeti ünnep alkalmából

2024. október 21. Ünnepi programok az október 23-i nemzeti ünnep alkalmából

Levéltárunk október 23-án egész napos családi programra várja az érdeklődőket az Eötvös10 Művelődési Házban és a Hunyadi téren.

PROGRAM:

Eötvös10

10.00 és 11.30-kor

“Ügynökök éjszakája” – Szerepjáték (megfelelő létszám esetén indul)

Március 13-án a reggeli órákban téged és barátaidat letartóztattak illegális röplapkészítésért. Csak közületek lehetett valaki, aki elárulta a rendőrségnek, mire készültök. Az őrszobán várjátok sorsotokat. Egy éjszakátok maradt, hogy kitaláljátok, ki közületek a beépített ember.

Óriás társasjáték

Illegális határsértőként érzékel titeket a jelzőrendszer, amikor a zöldhatáron keresztül próbáltok elmenekülni az országból. Csak akkor van esélyetek átjutni a vasfüggönyön, ha gyorsak és leleményesek vagytok! Minél többet tudtok, annál gyorsabban haladtok!

Megtűrjük vagy betiltsuk? – Filmtotó

Filmrészletek megtekintése után tippelj, hogy az adott filmet a tűrt vagy a tiltott kategóriába sorolták-e. Vajon mindet kitalálod?

Játékok egész nap:

„Egy kép egy sors”

Az állambiztonság igazolványképekből, sajtófotókból, vallomásokból azonosította be az 1956-os forradalmárokat. Vajon neked sikerül-e ezekből az apró információkból kitalálnod, hogy kit és milyen sorsot rejt egy-egy fénykép?

„Szöcske, Sirály, Fenevad és tsai.”

Tárgyak az államszocializmusban Vajon felismered-e nagyszüleid világának eszközeit? Tedd próbára magad! Ismerd fel a korszak mindennapi tárgyait és az állambiztonság titkos eszközeit, amelyek közt olyan tárgyakat is találsz, amelyekre még nagyapád is kikerekítené a szemét.

„Egy kép, egy sors: futball legendák nyomában”

Felismered-e legendás futballistáinkat az állambiztonság irataiból?

’56-os fegyverek és harckocsik párosítós játék

Hunyadi tér

Fegyverbemutató a Magyar Tüzér Egyesület közreműködésével


A programokon regisztráció nélkül, díjtalanul vehetnek részt az érdeklődök.