Levéltárpedagógia

A Levéltár minden korosztállyal, így az általános és középiskolás tanulókkal is szeretné jobban megismertetni az itt őrzött iratokat, amelyek a politikai okokból megfigyelt és üldözött személyek ellen folytatott titkos nyomozásokról tanúskodnak. Az ezekből az iratokból megismerhető történetek egyszerre mélyen megrázóak és rendkívül izgalmasak, egyben nagyon fontosak saját múltunk megismerése szempontjából is.

A Levéltár munkatársai a Nemzeti Alaptantervben szereplő követelményeket és kompetenciákat, valamint a tanulók életkori sajátosságait figyelembe véve alakították ki a levéltári órákat és levéltárpedagógiai foglalkozásokat, melyek az itt őrzött írott, tárgyi és audiovizuális forrásokra, továbbá az „Egy diktatúra hagyatéka. Állambiztonsági iratok és történetek” című állandó kiállításunkra építve mutatják be az 1945 és 1990 közötti korszakot.


PROGRAMOK

Raktárlátogatás és levéltárbemutató
45 perc, ajánlott korosztály: 10-12. évfolyam
A tanulók bepillantást nyernek a levéltári munkába, megismerkednek az itt őrzött irattípusokkal és a kommunista diktatúra titkosszolgálatainak szervezetével, működésével. A program során különleges élményt nyújt a raktárlátogatás. Eláruljuk, hogyan őrizzük az iratokat ahhoz, hogy azokat több száz év múlva is kézbe lehessen venni. Olyan eredeti, izgalmas dokumentumokat mutatunk, melyekből egyéni sorsokat is bemutató, sokszor megrázó történetek rajzolódnak ki. A Levéltárunkban őrzött, titkos nyomozás során gyűjtött személyes adatokat tartalmazó iratok számos kérdést vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy ki olvashatja és kutathatja azokat, a program során ezekre a kérdésekre is választ adunk. Mindemellett a történelemóra tananyaga is mélyebben átélhetővé válik.


„Egy diktatúra hagyatéka – Állambiztonsági iratok és történetek” Interaktív tárlatvezetés
45-90 perc, ajánlott korosztály: 8-12. évfolyam
Állandó, interaktív kiállításunk a Levéltár iratanyagán, a korabeli nyomozások során lefoglalt tárgyakon, valamint az 1945 és 1990 közötti időszak konkrét történeti eseményein keresztül mutatja be a titkosszolgálatok működését. A diákok a kiállításra épülő és a tananyaghoz igazított játékos feladatokon keresztül tesztelhetik tudásukat és ismerhetik meg az ügynöki munka fortélyait, a titkos megfigyelési módszereket, információszerző eszközöket.


Pályaorientációs nap a Levéltárban
4x45 perc, ajánlott korosztály: 8-10. évfolyam
Légy Te is kutató egy napra! Levéltárunk pályaorientációs napján a levéltáros, a történész és a könyvtáros szakma izgalmait interaktív feladatokon keresztül ismertetjük meg a diákokkal. A félnapos program során a tanulók „szigorúan titkos” dokumentumokkal dolgoznak, bizalmas információgyűjtést végeznek, szerepjátékban és szabadulószobában tesztelhetik konspirációs képességeiket.


Óriás társasjáték
45 perc, ajánlott korosztály: 8-12. évfolyam
Illegális határsértőként érzékel titeket a jelzőrendszer, amikor a zöldhatáron keresztül próbáltok elmenekülni az országból. Csak akkor van esélyetek átjutni a vasfüggönyön, ha gyorsak és leleményesek vagytok! Minél többet tudtok, annál gyorsabban haladtok!


„Halak a hálóban” Szerepjáték
45 perc, ajánlott korosztály: 9-12. évfolyam
A szerepjáték története szerint belekeveredtél egy államellenes ügybe. A válaszaidtól függ a sorsod. Három „bűneset” közül választhatsz:
1. „Fel március!” – 1972. március 15-i tüntetés;
2. „Botcsinálta kémek” – Kémügy a Rákosi-korszakban;
3. „Fegyverek szava” – Fegyverrejtegetés az 1956-os magyar forradalom után.


„Ügynökök éjszakája” Szerepjáték
45-60 perc, ajánlott korosztály: 8-12. évfolyam
1957. március 13-án az esti órákban téged és barátaidat letartóztattak illegális röplapkészítésért. Csak közületek lehetett valaki, aki elárulta a rendőrségnek, mire készültök. Az őrszobán várjátok sorsotokat. Egy éjszakátok maradt, hogy kitaláljátok, ki közületek a beépített ember.


„Megfigyelt város” – Séta a Levéltár körül
60 perc, ajánlott korosztály: 8-10. évfolyam
Hazatért egy magyar emigráns. A politikai rendőrség kémet lát a külföldről jött személyben. Megkezdődik a titkos nyomozás. A Levéltár épülete környékén elrejtett információkból találjátok ki, hogy mikor, hol, ki ellen és milyen eszközökkel zajlik a titkos munka!


„Az ügynök könyvtárszobája” – Szabadulószoba
45 perc, ajánlott korosztály: 8-12. évfolyam
Leplezzétek le a titkos ügynököt! A játék során 45 percetek van, hogy bizonyítékot szerezzetek arra, hogy egy ügynök megfigyel benneteket!


„Hétre ma várom a Nemzetinél...” - térképes időutazás (1848, 1956, 1972, 1989)
4x25 perc, ajánlott korosztály: 8-12. évfolyam
Járd végig Budapest utcáit 1848-tól 1989-ig és ismerd meg a városi legendákat!


„Megtűrjük vagy betiltsuk?”
45 perc, ajánlott korosztály: 9-12. évfolyam
Filmrészletek megtekintése után tippelj, hogy az adott filmet a tűrt vagy a tiltott kategóriába sorolták-e. Vajon mindet kitalálod?


„Egy kép egy sors”
45 perc, ajánlott korosztály: 8-12. évfolyam
Az állambiztonság igazolványképekből, sajtófotókból, vallomásokból azonosította be az 1956-os forradalmárokat. Vajon neked sikerül-e ezekből az apró információkból kitalálnod, hogy kit és milyen sorsot rejt egy-egy fénykép?


„Márciusban újrakezdjük”– Évfordulókhoz, nemzeti ünnepekhez kapcsolódó foglalkozások (kommunizmus áldozatainak emléknapja, március 15., október 23.)
90 perc, ajánlott korosztály: 8-12. évfolyam
A kommunizmus áldozatainak emléknapjára, a diktatúra időszakában szimbolikus erővel bíró 1848-as forradalom és szabadságharc, valamint a rendszert megdönteni kívánó 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóinak alkalmából is várunk csoportokat Levéltárunkba. A diákok csoportos foglalkozások keretében, interaktív játékok segítségével élhetik át az évfordulókhoz kapcsolódó eseményeket.


Érettségi felkészülést segítő speciális foglalkozás
45-90 perc, ajánlott korosztály: 11-12. évfolyam
Igény szerint érettségi felkészülést segítő levéltári órák tartását vállaljuk, mely során korabeli dokumentumok segítségével járunk körbe egy-egy, az 1945 és 1990 közötti korszakhoz kapcsolódó témát.


Iskolák falain belüli kínálatunk 11-12. évfolyamos tanulóknak

Rendhagyó történelemóra
Levéltárunk kutatói igény szerint ellátogatnak az iskolákba és rendhagyó történelemórák megtartását vállalják a 20. századi történelemről, különös tekintettel az 1945 és 1990 közötti kommunista diktatúra működéséről, a Rákosi- és Kádár-korszak sajátosságairól, a rendszer titkosszolgálatainak szerepéről és a társadalmi ellenállás formáiról.

Évfordulók
Munkatársaink nemzeti ünnepekhez és évfordulókhoz kapcsolódóan vállalják órák, előadások tartását.


Pedagógusoknak kínáljuk

A Levéltár a tanároknak külön tart bemutatót a pedagógiai foglalkozásairól, valamint az intézményről és az iratokról. Igény szerint lehetőséget biztosítunk az 1945 és 1990 közötti korszak egy-egy témájának továbbképzés keretében történő mélyebb megismerésére a korszak kutatóinak előadásában.

A foglalkozások egymással kombinálhatók, az időkeretek igény szerint változtathatók.
Foglalkozásaink ajánlott korosztálya: 8. évfolyamtól 12. évfolyamig (a foglalkozásokat a tanulók életkori sajátosságaihoz és igényeihez igazítjuk).

A foglalkozások időtartama: 45-180 perc a tanárral való személyes egyeztetés alapján, a választott foglalkozás(ok)tól függően.
Létszám: a néhány fős csoporttól teljes osztályokat is tudunk fogadni, de 15 főtől a foglalkozásokat csoportbontásban tartjuk.

Valamennyi programunk ingyenes, a csoportokat előzetes egyeztetés alapján, hétfőtől péntekig 9 és 18 óra között várjuk. Kérjük lehetőleg egy hónappal előre foglaljanak időpontot kollégáinknál!

Jelentkezés és bővebb információ az alábbi e-mail címen: tarlatvezetes@abtl.hu

 

Jelentkezés