Médiamegjelenések

Így lett Csermanek Jánosból Kádár János
A börtönből való szabadulása után Kádárt bomlasztani küldték a szociáldemokrata pártba, ami jól ment neki, miként az avantgard grafikákhoz szintén volt tehetsége. Beleszeretett egy férjes asszonyba, kicsit tartott egy bizonyos ágydeszkától, miközben édesanyjával és testvérével továbbra is nagyon erős véd- és dacszövetség kovácsolta össze a nyomor közepén – minden vágya egy saját ágy és egy olyan cipő volt, ami nem ázik be. Egy 1942-es letartóztatási hullámot követően pedig Csermanek János megszűnt létezni. A 24.hu beszélgetőpartnere továbbra is Dr. Szekér Nóra történész, Levéltárunk osztályvezetője.
Forrás: 24.hu
2024.07.06
Moldáv szerepvállalás a Afganisztánban – az elBeszélő vendége Bandi István
Idén jelent meg a Zrínyi Kiadó gondozásában Ion Valer Xenofontov Az afganisztáni háború (1979–1989) című könyve. A kötet a szovjet katonai műveletben részt vevő moldáv katonák szemszögéből mutatja be az eseményeket, és azok rájuk gyakorolt hatását. A könyvről a fordítóval, Bandi Istvánnal beszélgettünk, aki nemcsak személyesen ismeri a a szerzőt, Ion Valer Xenofontovot, de maga is járt és kutatott Moldáviában.
Forrás: ujkor.hu
2024.07.03
Kádár ment neki legkeményebben a rendőröknek
Kádár János 1934-ben két és fél évet kapott, és mivel „köpött”, társai kiközösítették. Egyre mélyebb depresszióba süllyedt, mígnem a szegedi Csillagban Rákositól megkapta a feloldozást – igaz, először egy kasszafúróban vélte felismerni a nagy vezért. Joggal érezte, hogy családját cserben hagyta, édesanyjához való kötődése minden másnál erősebb volt. Szabadulása után mégis újult erővel vette magát a mozgalmi munkába. A 24.hu Szekér Nóra történésszel, Levéltárunk tudományos kutatójával beszélgetett.
Forrás: 24.hu
2024.06.30
Takács Tibor: Az ügynök a Kádár-kor kényelmes szimbóluma
Az ÁBTL tudományos kutatójával kihallgatásokról és lehallgatásokról, a Kádár-korszak beszervezéseiről és informátori jelentéseiről beszélgettünk. Kiderült, mennyien működtek együtt a titkosrendőrséggel 1956 után, és az is, hogy legtöbbször megfigyelték a megfigyelőket is.
Forrás: Könyves Magazin
2024.06.27
Egy titkosrendőr négy élete – a III/6-os ügyosztálytól a gyermekklinikáig
Egy brit és egy magyar fiatal 1968-ban egymásba szeretett Budapesten. Ötven évvel később derült ki, hogy minden lépésüket figyelte a kommunista titkosszolgálat. A kelepcét állító titkosrendőr néhány évvel később már doktori címmel egy budapesti klinikán gyógyított gyerekeket. Lajti Rudolf a nemrég bemutatott 1968 – Egy szerelem rekonstrukciója című film kapcsán került elő, ám az alkotók a történetet nem az ő személyére fűzték fel. A Válasz Online cikkében megszólal Szekér Nóra, levéltárunk tudományos kutatója is.
Forrás: Válasz Online
2024.06.26
Tömegverekedéssel indult Kádár mozgalmi élete
Sztrájktörőkkel csapott össze a tüntető tömeg, az ifjú Csermanek János állítólag véletlenül keveredett a bunyóba. Adott és kapott is rendesen, izzott benne az adrenalin, majd megtalálta igazi közegét a munkásmozgalomban. Dr. Szekér Nóra történésszel, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának kutatójával folytatjuk: hogyan találta meg életében először saját közegét az ifjú Kádár? Miként keveredett utcai verekedésbe, és miért került börtönbe?
Forrás: 24.hu
2024.06.23
„A hitlerjugendes gyermek a családban sem életbiztosítás, de a hithű kommunista úttörő sokkal veszélyesebb”
„Ha valakit zsarolni szerettek volna, megkörnyékezni, akkor erre a családtagok fontos részei voltak adott esetben az operatív tervnek” – mondta a XXI. század műsorának Szekér Nóra az Állambiztonsági Szolgálatok Levéltárárnak történésze. Minden elnyomó rezsim, de még a demokratikus államok is jól tudják, hogy a családot összetartó szeretet olyan erős, hogy annak megbontásával, a családtagok összeomlanak. Nem véletlen, hogy ha az erőszakszervezetek el akarnak érni valakinél valamit, akkor a családjával zsarolják meg. Vagy a családtagjukból csinálnak halálos ellenséget. Például a gyerekeikből. Lázs Sándor filmjében ennek jár utána a XXI. század műsorában.
Forrás: XXI. század, RTL
2024.05.31
Séta az Andrássy-n: Az Oktogontól a Hősök teréig
A hazai üdülési és szabadidős lehetőségek magazinjában Müller Rolf, levéltárunk osztályvezetője az állambiztonsági negyedről beszélt az ATV stábjának.
Forrás: Hazahúzó, ATV
2024.05.25
1 2 3 ...