Mit rejt a Cziffra-dosszié?

A Cziffra Fesztivál és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának közös eseményeként valósul meg a Mit rejt a Cziffra dosszié? című időszaki kiállítás.

A tárlat bemutatja Cziffra György életének egyes rejtett, eddig nem ismert mozzanatait, összefüggéseit és egyben megvilágítja a mai ember számára az állambiztonság működését. A kiállításon feltárul egy korszak, amely számunkra már történelem, Cziffra György számára viszont sorsát meghatározó valóság volt: az 50-es évek állambiztonságának működése.

Cziffra György 1950-ben feleségével és fiával megpróbálta elhagyni Magyarországot, azonban elfogták, feleségét és őt több éves börtönbüntetésre ítélték, fiát pedig nevelőintézetbe adták. Így találkozott egymással Cziffra és a magyar állambiztonság, a vonatkozó dosszié pedig megtalálható az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának iratai között.

A Mit rejt a Cziffra dosszié? című tárlat speciális nézőpontból kiindulva, számos, eddig nem publikált dokumentumon/forráson keresztül, elsősorban levéltári iratok, fényképek felhasználásával mutatja be Cziffra életének és művészetének egy-egy időszakát, valamint a zongoraművész személye által részben az állambiztonság működését is.

A kiállítást neves művészek, a korszakot jól ismerő történészek részvételével megrendezendő beszélgetések, előadások teszik még színesebbé, változatosabbá.


A kiállítás megtekintése díjtalan.

A tárlat 2024. szeptember 22-ig, nyitvatartási időben (Hétfő-Csütörtök, 10-16 óráig) látogatható.


A Cziffra Fesztivál támogatója a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Kiemelt szponzora az MVM.

Galéria