Podcastek és videók

Keresett kifejezés:   csehszlovakia (összes találat: 8) Keresés törlése

2023. június 19. Erőltetett iparosításba és befagyasztott kommunizmusba fulladt a szétfejlődés

Az 1968-as reformok után a csehszlovák vezetés befagyasztott minden reformot, míg Ceausescu erőltetett iparosítással tette tönkre országát – hangzott el ingyenes szabadegyetemünk „A szétfejlődés román és csehszlovák útjai” című júniusi előadásán, ahol Bandi István és Krajcsír Lukács történészekkel Papp István, levéltárunk főosztályvezetője beszélgetett.

2023. március 27. Így zárt börtönbe a vasfüggöny

Precedens évek – Közép-Európa a nagyhatalmak erőterében 1945-1947 címmel kezdődött el március 22-én levéltárunkban a Szabó Zoltán Történeti Szabadegyetem tavaszi féléve. Az első alkalommal Cseh Gergő Bendegúz, intézményünk főigazgatója beszélt a második világháborút követő békeidőszak nagyhatalmi elképzeléseiről és a szövetséges megszállási taktikák közti hasonlóságokról.

2022. július 5. A B-akciótól a Széles Gereblyéig: Csehszlovákia hadműveletei a "banderisták" ellen

Milyen Ukrajnáért harcoltak a galíciai erdőkbe szorult „banderista” partizánok? Miért terhes a lengyel-ukrán és a csehszlovák-ukrán közös múlt? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ Krajcsír Lukács előadása is.

2024. február 15. Globális versenyfutás vadászgépekkel és sörrel

Milyen szerepe volt a közel-keleti államok felfegyverzésében Csehszlovákiának és Magyarországnak? Mennyire volt meghatározó a Szovjetunió a régióban? Miért kereskedett volna Horthy Miklós a közel-keleti országokkal? Izraeli-palesztin konfliktusról, hidegháborús fegyverkereskedelemről és a cseh ipar máig élő közel-keleti és afrikai reneszánszáról Krajcsír Lukács Vadászgépektől a sörökig című könyve kapcsán beszélgetett Pócs Nándor a szerzővel és Prantner Zoltán történésszel.

2013. január 10. Mégsem „testvéri segítségnyújtás"?

Ehrenberger Róbert előadásában az 1968. július 27-től (!) 1968. október 31-ig tartó katonai akció főbb eseményeit, a szigorúan titkos dokumentumokban is csak „Zala"-gyakorlat fedőnévvel illetett hadművelet lefolyásának jellemzőit ismerteti, kitérve az akció határőrségi és belügyi operatív biztosításának egyes adataira is. Ezt követően a Magyar Néphadseregben 1968-ban előfordult politikai ügyeket és a hatalom által pönalizált izgatásos jellegű eseteket mutatja be, kitérve azok körülményeire, szereplőire és a nyomukban járó retorziókra egyaránt.

2016. április 14. A repülő egyetem professzora - Szabó Miklós portréja

A Történelmi KávéháZ 2016. áprilisi rendezvényén levéltárunk munkatársa, Köbel Szilvia Szabó Miklós történész életét, szakmai és politikai pályafutását ismertette, különös hangsúllyal kitérve az állambiztonsági megfigyelésére, melynek dokumentumai nálunk találhatók.

1 2