Podcastek és videók

Keresett kifejezés:   film (összes találat: 10) Keresés törlése

2024. január 11. Ügynökök Pannonhalmán: egyházüldözés egy kolostorban

Milyen helyzetben volt a bencés közösség a kommunista diktatúrában? Hogy figyelte meg az állambiztonság Pannonhalmát? Milyen érzés, amikor valaki számára kiderül, hogy egy régi barátja mindvégig ügynök volt?

2024. január 18. A marslakók és az állambiztonság

Fizikusi teljesítményekről, ideológiai ellentétekről, dr. Strangelove figurájának megformálásáról és az Oppenheimer filmről Szekér Nóra legújabb, Fedőneve: Marslakó című könyve kapcsán beszélgetett Pócs Nándor a szerzővel és Szegedi Péter tudományfilozófussal.

2024. január 25. A kommunizmus öröksége Lengyelországban

Mennyire felemás a szembenézés a kommuznista múlttal Lengyelországban? Milyen eszközökkel dolgozott a lengyel állambiztonság? Hiteles-e a Nem hagytak nyomokat című film?

2022. február 21. Kulturális területre "igazolt" ávósok

A Történelmi Kávéház 2022. februári rendezvényén, a zsúfolt nézőtér előtt tartott előadásában Cserényi-Zsitnyányi Ildikó először az ÁVH 1956-ot követő átmentő-felszámolása kapcsán a Kádár- rendszer felelősségéről beszélt.

2024. március 7. Emberi történet a diktatúrák árnyékában

Milyen út vezetett 17 évesen a német hírszerzéstől a gulágra? Hogy kerülhetett valaki az állambiztonság látóterébe? Milyen iratok érhetők el az FSZB levéltárában? 20. századi magyar életutakról, gulágról és a hasonló történetek megfilmesíthetőségéről februári filmklubunk után Kollár János Móczán Péterrel, a film rendezőjével és annak történész szakértőjével, Dr. Szabó Csabával, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatójával beszélgetett.

2021. október 25. Magyar zsidók Bergen-Belsenben (1944–1945)

Szécsényi András a kutatásait Huhák Andreával közösen folytatta. A legfontosabb források a hazai és külföldi levéltárak, Holocaust emlékközpontok iratanyaga, magánszemélyek és gyűjtők anyagai voltak, valamint sikerült 15 interjút is készíteni bergen-belseni túlélőkkel is.

1 2