Podcastek és videók

Keresett kifejezés:   jelentes (összes találat: 20) Keresés törlése

2023. november 9. Ügynökök, besúgók és hálózati személyek

Kémhatás címmel indít podcastot levéltárunk: az első, Ügynökök, besúgók és hálózati személyek címet viselőt epizódban főigazgatónk, Cseh Gergő Bendegúz és Takács Tibor történész segítségével próbálunk válaszokat adni a közéletet évtizedek óta foglalkoztató ügynökkérdés problémáira.

2024. január 11. Ügynökök Pannonhalmán: egyházüldözés egy kolostorban

Milyen helyzetben volt a bencés közösség a kommunista diktatúrában? Hogy figyelte meg az állambiztonság Pannonhalmát? Milyen érzés, amikor valaki számára kiderül, hogy egy régi barátja mindvégig ügynök volt?

2022. június 28. Erdély felejtésre ítélt politikusa: gróf Teleki Béla

Murádin János Kristóf a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Karának habilitált docense, tanszékvezetője 2022. június 9-én levéltárunk tudományos előadássorozatában adott elő.

2022. március 30. Mindennapi kollaboráció és a mikrotörténet-írás lehetőségei

Horváth Sándor, a Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa "Mindennapi kollaboráció és a mikrotörténet-írás lehetőségei" címmel tartott előadást. Az előadásból Horváth Sándor Feljelentés - Egy ügynök mindennapjai című könyvének kutatástörténetét ismerhettük meg.

2024. április 4. Az ember, akinek filmet forgattak a kalapjáról

Miért hord kalapot Bereményi? Milyen volt az első találkozása Kardos Györggyel, a Magvető Kiadó igazgatójával? Őriz-e jelentéseket az író-rendezőről az ÁBTL? Cseh Tamásról, városmajori kalapos sétákról és a szabadság aktorairól a márciusi filmklubunkban bemutatott, Bereményi kalapja című film után Pap Péter István Bereményi Gézával, a film főszereplőjével, és annak kreatív producerével, Csejdy Andrással beszélgetett.

2012. június 14. Nyilvánvaló nyilvánosság? - Titkosszolgálati iratok kezelése a volt szocialista országokban

A volt szocialista állambiztonsági szervek levéltári anyaga - számos egykorú vélekedésre rácáfolva - több mint két évtizeddel a rendszerváltás után is állandó közérdeklődés és igen intenzív kutatói igény tárgya - derült ki Cseh Gergő Bendegúz előadásából.

1 2 3 ...