Podcastek és videók

Keresett kifejezés:   kultura (összes találat: 13) Keresés törlése

2023. december 21. A magyar társadalom a Síp utcában

Milyen változásokat hoztak az 1960-as évek a kulturális életbe? Hogy jelennek meg az 1956 utáni társadalmi változások Szilvási Lajos regényeiben? Aktuálisak lehetnek-e ma az egykor legolvasottabb magyar író regényei? Generációs konfliktusoktól a megváltás lehetőségéig: az Albérlet a Síp utcában című regényről Papp István történésszel beszélgetett Pócs Nándor.

2023. december 7. A holokauszt-emlékezet és a hazai zsidóság történetei

Hogy alakult és összefügg-e az antifasiszta narratíva és a holokauszt emlékezetének története? Mennyire jelentett paradigmaváltást a vészkorszakkal kapcsolatos történeti gondolkodásban az Eichmann-per? Hol tart ma a hazai és a nemzetközi holokauszt-kutatás?

2023. november 28. Ősellenségektől az integrációig: francia-német kapcsolatok 1945 után

Novemberi beszélgetésünkön bemutattuk, hogy a Franciaország és Németország között feszülő ellentét az európai konfliktusoknak az egyik meghatározó tényezője volt. A második világháború következtében megváltozott nagyhatalmi erőviszonyok azonban felülírták a két „örök ellenség” közötti kapcsolatot. Meghívott előadóink, Prőhle Gergely és Fejérdy Gergely segítségével arra kerestük a választ, hogy sikerült-e a politikai stratégia mentén újragondolt kapcsolatoknak mélyreható, az országok szemléletében évtizedes tradíciókat felülíró változásokat generálnia?

2022. november 29. Hogyan nem írtam Harangozó Szilveszter életrajzot?

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára előadássorozatában tudományos kutatóink az állambiztonság három meghatározó irányítójáról tartanak előadásokat. A harmadik előadó Takács Tibor volt.

2022. június 3. Elítéltek szénbányákban. Táborok Magyarországon 1953 után

Milyen típusú táborok működtek hazánkban a Rákosi-korszakban, s ezek között milyen különbségek figyelhetők meg? Hogyan hatott ezek működésére Nagy Imre 1953-as kinevezése és miért nem került sor ezt követően mindegyik megszüntetésére? Miképpen kapcsolódott össze az első ötéves terv teljesítése a politikai elítéltek egyre növekvő létszámával? Az 1956-os forradalom kitörésekor a börtönökön kívül hol voltak még politikai foglyok az országban? Megszüntette-e a forradalom a magyarországi táborokat?

2022. február 21. Kulturális területre "igazolt" ávósok

A Történelmi Kávéház 2022. februári rendezvényén, a zsúfolt nézőtér előtt tartott előadásában Cserényi-Zsitnyányi Ildikó először az ÁVH 1956-ot követő átmentő-felszámolása kapcsán a Kádár- rendszer felelősségéről beszélt.

1 2 3