Podcastek és videók

Keresett kifejezés:   propaganda (összes találat: 4) Keresés törlése

2024. február 1. Illegalitás és polgárháború csokoládéval

Milyen szerepet játszik a terror a forradalmakban? Kik küzdöttek a hatalomért az orosz polgárháborúban? Rendszerkritika vagy propaganda? A szovjet hatalom kiépüléséről és a hatalmon élő marxizmus-kommunizmus megoldhatatlan problémáiról Alekszandr Taraszov-Rogyionov Csokoládé című regénye kapcsán Szokolay Domokossal, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága történészével beszélgetett Pócs Nándor.

2015. április 9. A Nemzetközi Újságíró Szervezet és a MÚOSZ

Milyen titkosszolgálati feladatokat kapott a MÚOSZ és hogyan töltötte be a rá osztott szerepet? Borvendég Zsuzsanna előadásában erre keresi a választ, miközben – levéltári dokumentumokra támaszkodva – egy olyan oldalát is bemutatja a Kádár-kori újságírásnak, amely eddig tabunak számított.

2017. november 9. A menekülő egyén és a világpolitika: a NATO és az 1956-os magyar menekültek

Az 1956-os forradalom szovjetek általi leverését követő magyar menekülthullám, illetve a befogadásukra szervezett nemzetközi segélyakció a magyar és az egyetemes migrációtörténetnek egyaránt kiemelkedő fejezete. Az európai viszonylatban is jelentős, mintegy 200 ezer fős menekülttömeg ellátása, a befogadási országokba szállítása és integrálása a nemzetközi menekültsegélyezés különleges sikere, amelyben a NATO-országok kormányai meghatározó szerepet játszottak. Kecskés D. Gusztáv előadása – az 1956-os magyar menekültsegélyezés teljes nemzetközi hátterét bemutató kutatás részeként – azt vizsgálja, hogy e csodaszámba menő eseménysorozat pozitív végeredményében milyen szerepet játszott az Észak-atlanti Szövetség mint a Nyugat legfontosobb politikai egyeztető fóruma.

2024. július 10. Az Interkozmosz és Magyarország

A mindent átható propagandáról, az elfeledett űrhajósok örökségéről és az állambiztonság örökké figyelő szeméről hallhattak előadásokat az érdeklődők Levéltárunk szakmai kamarakonferenciáján, június 11-én, Budapesten.

1