Podcastek és videók

Keresett kifejezés:   szabadegyetem (összes találat: 9) Keresés törlése

2023. november 28. Ősellenségektől az integrációig: francia-német kapcsolatok 1945 után

Novemberi beszélgetésünkön bemutattuk, hogy a Franciaország és Németország között feszülő ellentét az európai konfliktusoknak az egyik meghatározó tényezője volt. A második világháború következtében megváltozott nagyhatalmi erőviszonyok azonban felülírták a két „örök ellenség” közötti kapcsolatot. Meghívott előadóink, Prőhle Gergely és Fejérdy Gergely segítségével arra kerestük a választ, hogy sikerült-e a politikai stratégia mentén újragondolt kapcsolatoknak mélyreható, az országok szemléletében évtizedes tradíciókat felülíró változásokat generálnia?

2023. november 15. Különleges kapcsolat kisebb-nagyobb bukkanókkal

Októberi beszélgetésünkön bemutattuk, hogy az Egyesült Államok létrejöttétől állt folyamatos konfliktusban Nagy-Britanniával. Meghívott előadóink, Egedy Gergely történész és Baranyi Tamás, a Magyar Külügyi Intézet stratégiai igazgatója feltárták a brit-amerikai ellentétek előtörténetét, a két nagyhatalom világháborús partnerségeit és azt, hogy az 1945 után kialakuló "különleges kapcsolatban" ki hogyan viszonyult a Brit Birodalom fenntartásához vagy épp lebontásához.

2023. október 19. Nehezen kezelhető szövetséges egyéni érdekekkel

Törökország és a NATO hidegháború alatti viszonyáról beszélgetett szeptemberi szabadegyetemünkön Egeresi Zoltán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója és Levéltárunk munkatársa, Krajcsír Lukács történész. A beszélgetés a 19. századtól egészen napjainkig ívelve mutatta meg: a Nyugatnak szüksége van a törökökre, akik egy sajátos érdekérvényesítő politikát követve próbálnak egyensúlyozni a szövetségi rendszerek között.

2023. június 19. Erőltetett iparosításba és befagyasztott kommunizmusba fulladt a szétfejlődés

Az 1968-as reformok után a csehszlovák vezetés befagyasztott minden reformot, míg Ceausescu erőltetett iparosítással tette tönkre országát – hangzott el ingyenes szabadegyetemünk „A szétfejlődés román és csehszlovák útjai” című júniusi előadásán, ahol Bandi István és Krajcsír Lukács történészekkel Papp István, levéltárunk főosztályvezetője beszélgetett.

2023. június 2. Út az el nem kötelezettségig

A második világháború utáni szövetséges taktikázás, majd a gulágra hurcolt magyarok történetei után a jugoszláv különutasság társadalmi és politikai hatásairól beszélgettünk Juhász József egyetemi tanárral, az MTA doktorával és Domján Dániel történésszel a Szabó Zoltán Történeti Szabadegyetem harmadik előadásán.

2023. április 26. Embertelen számonkérés és politikai terror

Nagyon sokat kell még kutatni ahhoz, hogy részleteiben is pontosan megismerjük a szovjet megtorló politikát – derült ki a Szabó Zoltán Történeti Szabadegyetem második, április 19-i előadásán, ahol Baráth Magdolna történésszel, levéltárunk munkatársával Szekér Nóra beszélgetett.

1 2