A Vasfüggöny lebontása az állambiztonsági iratok és az osztrák sajtó tükrében

Videó 2012. május 10.
A Vasfüggöny lebontása az állambiztonsági iratok és az osztrák sajtó tükrében

1989-ben fontos világtörténelmi események színhelye volt Magyarország. A csodával határos történések sorából Jobst Ágnes előadása a határnyitást meghatározó külpolitikai feltételek két aspektusát, a magyar–keletnémet és a magyar–osztrák kapcsolatokat vizsgálta.

Mivel a Genfi Menekültügyi Egyezményhez való magyar csatlakozás megkerülhetetlenné tette az egykori Német Demokratikus Köztársaság Állambiztonsági Minisztériumával szemben vállalt kétoldalú magyar kötelezettségek felülvizsgálatát, az előadás első felében ezért azt a folyamatot szándékozom bemutatni, amely a korábbi évtizedek sajnálatos gyakorlatától a határ szeptemberi megnyitásáig terjedt. Az előadás ezen részének megírásához a magyar és német állambiztonsági iratokat vettem alapul.

Mivel a határnyitással kapcsolatos osztrák vonatkozású iratok zárolásának harminc esztendeje még nem telt le, az osztrák álláspont elemzésében az osztrák sajtóban megjelent médiatudósításokra és az eseményekben hivatásszerűen szerepet vállalók visszaemlékezéseire hagyatkozom, amit a Collegium Hungaricum Bécsi Történeti Intézetének támogatása tett lehetővé. A határnyitással kapcsolatos osztrák elvárások feltárása érdekében különféle irányultságú országos (Der Standard, Der Kurier) és helyi burgenlandi (Burgenländische Freiheit) lapokat vontam be a vizsgálatba. Reményeim szerint a különböző típusú forrásmozaikok összeillesztése segíthet rekonstruálni a határnyitás külpolitikai hátterének néhány fontos összetevőjét, amelyek a vasfüggöny lebontásának sikeréhez nagyban hozzájárultak.

Fotó: Fortepan / Szigetváry Zsolt