Józef Światło disszidálása - A sztálinizmus titkai Lengyelországban

Videó 2014. február 13.
Józef Światło disszidálása - A sztálinizmus titkai Lengyelországban

Mitrovits Miklós előadásában Światło karrierjéről, tevékenységéről és szökéséről, illetve ennek következményeként a lengyel állambiztonság átszervezéséről beszél, illetve bemutatja, hogy miről beszélt Światło a Szabad Európa Rádióban, és mindez milyen szerepet játszott az olvadásban, a lengyel desztalinizációban.

Józef Światło (1915--1994) a lengyel Állambiztonsági Minisztérium magas beosztású funkcionáriusa 1953. december 5-én nyugatra disszidált. Kelet-Berlinből Frankfurton keresztül Washingtonig jutott, ahol a Szabad Európa Rádió műsoraiban beszélni kezdett a Lengyelországban zajló terrorról. Az adások óriási visszhangot váltottak ki Lengyelországban. Egyfelől a társadalom ekkor tudta meg, hogy mi történt az elmúlt néhány évben a diktatúra börtöneiben, másfelől komoly riadalmat keltett az állambiztonsági szolgálatoknál is a titkok kiszivárogtatása.

Światło a minisztériumon belül a hírhedt X-es részleg igazgatóhelyettese volt. Ezt a részleget kifejezetten azért hozták rétre 1949-ben, hogy a párton belüli ún. jobboldali-nacionalista és trockista „elhajlásokat" felderítse. A részleg hatalmát jól szemlélteti, hogy Światło közvetlenül Bołesław Bieruttól kapta megbízatását, és közvetlen telefonösszeköttetéssel rendelkezett Lavrentyij Berijához. Személyes parancsára tartóztatták le Władysław Gomułkát és feleségét, de a Rajk-per lengyelországi szálait is ő tartotta kézben.
1953 novemberében Bierut megbízásából Kelet-Berlinbe utazott, hogy a Stasival egyeztessen egy nyugatra szökött lengyel írónő, Wanda Brońska likvidálása ügyében. Miután a szolgálati feladatát ellátta, Nyugat-Berlinben az amerikai hatóságokhoz fordult, akik elfogadták menedékkérelmét.

Światło kémtörténete azonban még ennél is bonyolultabb, a forrásokból ma már tudjuk, hogy 1948 óta a brit (MI6) és az amerikai hírszerzésnek (OSS) is dolgozott. Főszerepet játszott „Splinter Factor" fedőnevű akcióban, amely célja Noel Field lejáratása volt a Rajk- és a Slánský-perekkel összefüggésben.