Berlinben tanácskoztak a titkosrendőrségi iratokat őrző kelet-európai levéltárak

Berlinben tanácskoztak a titkosrendőrségi iratokat őrző kelet-európai levéltárak

A Titkosrendőrségi Iratok Kezeléséért Felelős Állami Hatóságok Európai Hálózatának (röviden: Network) szokásos éves összejövetelét október 16-18. között, a Bundesarchiv szervezésében Berlinben tartották. A „15 years of European Network – New Tasks, new strategies” című tanácskozáson levéltárunkat Cseh Gergő Bendegúz főigazgató és Papp István, a Tudományos Főosztály vezetője képviselték.

Az évfordulóra való tekintettel az idei tanácskozás fókuszába a szervezet jövőjével kapcsolatos elképzelések kerültek, amelyeken a résztvevők műhelymunkában dolgozhattak. Ennek eredményeként megerősítették a Network, mint konzultációs fórum fontosságát, több online megbeszélés tartását szorgalmazták, illetve javasolták a levéltáros/informatikus kollégák szakmai gyakorlatának kiterjesztését is. A Bundesarchiv és az észt Rahvusarhiiv digitalizációs programjának megismerése kapcsán a tanácskozáson résztvevők egyeztettek a digitálisan elérhető iratállományok folyamatos bővítéséről és egyben a mesterséges intelligencia által kínált lehetőségekről is.

A konferencián bemutatták a szervezet új, lengyelek által fejlesztett honlapjának terveit, és felvetődött egy kelet- és közép-európai közös állambiztonsági szótár létrehozása is. Döntés született egy új, közös vándorkiállításról, amely a könnyűzene állambiztonsági megfigyelését mutatja be, és amelynek grafikai munkálatait levéltárunk koordinálja majd.

Végül a Bundesarchiv vezetése ünnepélyesen átadta a Network elnökségét az albán állambiztonsági levéltárnak, akik egyben a jövő évi konferencia házigazdái is lesznek.

A Titkosrendőrségi Iratok Kezeléséért Felelős Állami Hatóságok Európai Hálózatát (European Network of Official Authorities in Charge of the Secret Police Files) 2008-ban alapították a volt szocialista országokban működő, az egykori kommunista titkosszolgálatok iratanyagát őrző levéltárak. A Network a szakmai véleménycsere, a tapasztalatok átadásának és közös projektek lebonyolításának régóta fennálló, jól működő fóruma. A szervezet elnöki feladatait 2021-22-ben Magyarország látta el.

A konferenciáról a Network oldalán

Témakörök: 
Hír