BEVETÍTÉS: Pannonhalmi szamizdat 1-2

BEVETÍTÉS: Pannonhalmi szamizdat 1-2

Bevetítés

November 8-án a pannonhalmi bencés szerzetesek 1957 és 1963 közti megpróbáltatásait középpontba állító, Pannonhalmi szamizdat 1-2. című dokumentumfilmet mutatjuk be filmklubunkban.

A 2023-as dokumentumfilm a pannonhalmi bencés kolostor életét mutatja be 1957-1963 között. Ismeretlen dokumentumok és az állambiztonság ügynökeinek jelentésein keresztül tárja fel a szerzetesek kiszolgáltatottságát a kommunista diktatúra egyházüldözésének.

Megismerhetjük a házkutatások és állandó megfigyelések közötti hétköznapjaikat, és ezzel szembeni szellemi ellenállásukat, kapcsolataikat a Szociális Otthonban élő börtönviselt más szerzetesrendekhez tartozó papokkal, a titkos beöltözéseket és együttműködésüket Békés Gellért római vikáriussal. A film először fedi fel a szerzetesek illegális fordító és sokszorosító tevékenységét, a Pannonhalmi Szamizdatot, melyeket titokban juttattak el a spiritualitásra vágyódó budapesti fiataloknak.

A film utáni beszélgetésen Petényi Katalin és Kabay Barna, rendezők és Várszegi Asztrik, címzetes püspök, nyugalmazott pannonhalmi főapát lesznek a vendégeink.

A rendezvény ingyenes, de regisztrációköteles.

REGISZTRÁCIÓ

Témakörök: 
HírEsemény