Könnyebben kutathatók online Levéltárunk iratai

Könnyebben kutathatók online Levéltárunk iratai

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára állami szaklevéltárként mindig kiemelt feladatának tekintette – az általa őrzött iratanyag szakszerű kezelése, valamint az információs kárpótlás keretében hozzá forduló állampolgárok kérelmeinek gyors ügyintézése mellett – a tudományos kutatás elősegítését.

Az itt őrzött iratanyag ma Magyarország egyik legkutatottabb forrásegyüttese: évente több száz kutató több millió oldalnyi iratanyagot tanulmányoz át. A már digitalizált és digitálisan anonimizált iratanyag azonban sokáig csak a Levéltár épületében, lokálisan volt elérhető. 2020. december 14-étől indítottuk el az e-kutatás néven ismertté vált szolgáltatásunkat, amellyel a magyar levéltárak közül elsőként tettük lehetővé, hogy a digitalizált iratok egy részét már online is elérhessék a kutatók.

2023. július 17-étől tovább bővítjük ezt a szolgáltatást: mostantól a kutatási kérelmeket ügyfélkapus azonosítást követően, online is be lehet nyújtani hozzánk. Leendő kutatóink így a kutatási kérelem beadásától egészen az iratanyag megismeréséig és az esetleges másolatok kifizetéséig minden mozzanatot az interneten keresztül végezhetnek el.

A kutatói kérelem ügyfélkapus azonosítással történő beadása az alábbi linken keresztül lehetséges: https://lar.abtl.hu/ords/abtl/r/kutatas/home

Témakörök: 
Hír