Könyvbemutató: Szertefoszlott remények és csepeli fegyveres ellenállás

2016.11.07 11.00
Könyvbemutató: Szertefoszlott remények és csepeli fegyveres ellenállás

A Kronosz Kiadó és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára tisztelettel meghívja Önt könyvbemutatóra.

A megjelenteket köszönti
Erőss Zsolt,
a Kronosz Kiadó igazgatója

Eörsi László: A csepeli fegyveres ellenállás, 1956
(Kronosz Kiadó – 1956-os intézet – ÁBTL)
és
Kádár Zsuzsa: Szertefoszlott remények
Potoczky Mária és Magyarország, 1956
(Kronosz Kiadó – ÁBTL)

című könyvét bemutatja
Standeisky Éva és Sárközi Mátyás

A kötet a bemutató napján a helyszínen kedvezménnyel vásárolható


Eörsi László: A csepeli fegyveres ellenállás, 1956

A „Vörös Csepel” hűségében talán leginkább megbízott a kommunista diktatúra. Mindhiába, pár nap múlva összeomlott a helyi hatalom, bázisaikat rövid időn belül elfoglalták a zsarnokságot végképp megelégelő tömegek. A felkelők különösen a városrész központját és a Királyerdőt vonták ellenőrzésük alá. Bár a régi hatalom átmenetileg visszaszerezte a városrészt, de a politikai fordulat következtében a forradalmárok vették kezükbe az irányítást, és a felkelők nemzetőrökké lényegültek át.
November 4-étől e körzetben az egyik legkeményebb, legelszántabb ellenállás bontakozott ki, amely hat napig tartott, és súlyos áldozatokkal – a magyar oldalról főleg a lakosság soraiból –, a városrész lerombolásával járt. A novemberi harcok következtében összesen hatvankilencen haltak meg, míg a megszálló erők tizenöt-húsz főt vesztettek.
A kádárista megtorlás során tizenkét csepeli felkelőt, szabadságharcost ítéltek halálra és végeztek ki, mások súlyos börtönbüntetést szenvedtek.


Kádár Zsuzsa: Szertefoszlott remények
Potoczky Mária és Magyarország, 1956

Potoczky Mária 1922-ben arisztokrata családban született. Első férjét, Jándy Géza volt horthysta századost, valamint bátyját és apósát az 1950-es évek elején Rákosiék letartóztatták és bebörtönözték, édesanyját internálótáborba zárták. 1948-ban Mária – aki különváltan élt férjétől – Nógrádi Sándor tábornoknak, a HM politikai főcsoportfőnökének lett a szeretője. A Nógrádi-ügy éppen a tábornokper előkészítése idején pattant ki, így az asszonyt is őrizetbe vették. Potoczky Máriát a Sólyom László és társai ellen lefolytatott perben 12 évre ítélték kémkedéséért. Összesen 6 évet töltött börtönben. Eközben zárkatársa volt Kéthly Anna szociáldemokrata politikus is, akivel későbbi, emigrációban töltött évtizedeikben is bensőséges, baráti kapcsolatban maradt.
Potoczky Mária 1956-ban az Egyetemi Forradalmi Tanács tagjaként Nagy Imre hívei közé tartozott, ám a novemberi második szovjet intervenció napján nem a jugoszláv, hanem a francia követségen keresett – és talált – menedéket. Menekülését az osztrák szociáldemokrata ifjúsági vezető, Peter Strasser szervezte, akinek egy darabig a tolmácsa, később felesége lett. Második férje halála után az osztrák igazságügyminiszterrel, Christian Brodaval (1916–1987) annak haláláig élt együtt. Potoczky Mária életútja a nempolitizáló sokaság közelmúltbeli odüsszeiájának egyike, az Eric Hobsbawm szerinti „szélsőségek évszázadában”. Azzal a különbséggel, hogy ő dokumentálta is pályáját: egyaránt tudósít az 1956-os forradalom és a kényszerűen választott emigráns-sors mindennapjairól.