Hírek

Keresett kifejezés:   allambiztonsag (összes találat: 135) Keresés törlése

2015. november 6. Könyvbemutató: Dokumentumok a magyar politikai rendőrség történetéből 2.

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára és a L'Harmattan Kiadó közös kiadásában megjelentetett Dokumentumok a magyar politikai rendőrség történetéből 2. Az Államvédelmi Osztály 1946-1948 című forrásközlő könyvét - a Történeti Levéltár aulájában a szép számmal összegyűlt érdeklődő előtt - Ötvös István egyetemi docens, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága tagja mutatta be.

2016. február 5. Koncepciós perek és tömeggyilkosság az új Betekintőben

A Betekintő aktuális száma egy rendkívül megrázó, tragikus esemény felelevenítésével kezdődik. Gellért Ádám és Gellért János tanulmánya a Kamenyec-Podolszkijban és környékén történt tömeggyilkosság három napjának eseményeit mutatja be.

2016. május 5. Tragikus korszakok a legújabb Betekintőben

A Betekintő aktuális száma ismét egy tragikus időszak elemzésével indul. Gellért Ádám Ungváry Krisztián: Magyar megszálló csapatok a Szovjetunióban, 1941–1944 című könyvét mutatja be.

2016. augusztus 1. Partizánvadászat és kereszténydemokrácia az új Betekintőben

1942. június 24-én est 10 óra körül a magyar királyi 54. honvéd gyalogezred III. zászlóaljának 8. százada és más, hozzájuk csatlakozó katonai egységek „partizánvadász gyakorlatot” hajtottak végre Munkács zsidó negyedében. A legénységi állomány elözönlötte a város zsidó negyedét, ahol körülbelül fél órán keresztül törtek-zúztak, megverték és megalázták az útjukba kerülő zsidókat, és kisebb-nagyobb értéktárgyakat, valamint készpénzt tulajdonítottak el. A fennmaradt korabeli vizsgálati iratok alapján a Gellért Ádám–Gellért János szerzőpáros nemcsak megismerteti az olvasót az események pontos lefolyásával, de azt is bemutatják, hogy miként igyekezett két katonatiszt és egy rendőrőrszoba ügyeletese megakadályozni az események zsidóellenes elfajulását.

2024. június 18. Magyarok a csillagok közé vezető úton

A mindent átható propagandáról, az elfeledett űrhajósok örökségéről és az állambiztonság örökké figyelő szeméről hallhattak előadásokat az érdeklődők Levéltárunk szakmai kamarakonferenciáján, június 11-én, Budapesten.

2024. június 24. Cziffra, Szöcske és Virág elvtárs: Múzeumok Éjszakája az ÁBTL-ben

Idén is több százan keresték fel Levéltárunkat a Múzeumok Éjszakáján: hét helyszínen változatos, informatív és szórakoztató programokkal vártuk az érdeklődőket.

... 19 20 21 22 23