Hírek

2024. október 22. 1956 története megmutatja, hogy a magyarok komoly baj esetén képesek összefogni

Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában (ÁBTL) emlékezett 1956-ra.

2024. október 21. Ünnepi programok az október 23-i nemzeti ünnep alkalmából

Levéltárunk október 23-án egész napos családi programra várja az érdeklődőket az Eötvös10 Művelődési Házban és a Hunyadi téren.

2024. október 7. Titkosszolgálati múlt és közös jövőkép

A nemzetközi együttműködés következő lépései, egy közös digitális platform kidolgozása és új közoktatási és tájékoztatási stratégiák megvalósítása is szóba került a Titkosrendőrségi Iratok Kezeléséért Felelős Állami Hatóságok Európai Hálózatának (röviden: Network) 16. konferenciáján, amelyet október 3-5. között Tiranában rendeztek meg. Az albániai tanácskozáson Levéltárunkat Cseh Gergő Bendegúz főigazgató képviselte.

2024. október 1. Egy könyv a háborúról, a háború ellen

Hiánypótló szakkönyv jelent meg a Zrínyi Kiadó gondozásában: Ion Xenofontov moldovai történész professzor Az afganisztáni háború (1979–1989) című könyvét szeptember 25-én a szerző és a fordító, Bandi István, Levéltárunk tudományos kutatója jelenlétében mutattuk be.

2024. szeptember 24. Lassú lépésekben újul meg a recski kényszermunkatábor

71 évvel ezelőtt, 1953 őszén zárt be a recski kényszermunkatábor. Az itt dolgoztatott közel 2000 politikai fogolyról emlékeztek meg szombaton a Recski Nemzeti Emlékparkban.

2024. szeptember 23. Így tárultak fel a Cziffra-dosszié titkai

A Kulturális Örökség Napjaival zárt be a Mit rejt a Cziffra-dosszié? című időszaki kiállításunk, amelynek segítségével több mint fél éven keresztül mutattuk be, hogy a korszakban milyen volt az egyén és az állambiztonság viszonya.

1 2 3 ...