Hírek

Keresett kifejezés:   konyv (összes találat: 50) Keresés törlése

2023. november 6. A hazai zsidóság 1945 utáni emlékezete az új Betekintőben

Egy kegyetlen kerettiszt portréja és zarándokutak Auschwitzba: a Betekintő 2023/3-as, most megjelent lapszáma a második világháború utáni magyarországi zsidóság történetének kevéssé ismert fejezeteit mutatja be.

2023. szeptember 18. Több száz látogató a Kulturális Örökség Napjain

Több, mint négyszáz látogatót fogadtunk két nap alatt Levéltárunkban a Kulturális Örökség Napjai hétvégéjén. Az érdeklődők megismerhették épületünk történetét, raktársétán fedezhették fel az itt őrzött iratokat és akár kipróbálhatták a könyvtárunkban berendezett szabadulószobát is.

2023. július 24. Megfigyelés, éhségsztrájk és polgárháborús anarchisták

Államvédelemmel tárgyaló amerikai nagykövettel, megfigyelt izraeli kormánytisztviselőkkel és a magyar anarchisták spanyol polgárháborúban betöltött szerepét bemutató cikk folytatásával jelent meg a Betekintő idei második száma.

2023. június 15. Idén is megrendezik a Levéltári Pikniket

2023. június 17-én immár hatodik alkalommal rendezi meg a Levéltári Pikniket Budapest Főváros Levéltára (BFL), amelyen mi is ott leszünk!

2023. június 6. Áldokumentumfilm az álhírek és a propaganda ellen

Mennyiben segítheti egy áldokumentumfilm vagy épp egy propagandafilm a történelem és a saját élethelyzetünk jobb megértését? A Bevetítés filmklub májusi rendezvényén Halmos Ádám filmrendezővel, Rainer M. János és Krahulcsán Zsolt történészekkel ezekről is beszélgettünk a Nemzeti Trip és az Így történt című filmek kapcsán.

2023. május 19. A levéltári szakterület a nemzet emlékezete, történelmi memóriája

A levéltári szakterület nem kevesebbet tudhat magáénak, mint a nemzet emlékezetét, történelmi memóriáját - mondta Závogyán Magdolna, a kultúráért felelős államtitkár csütörtökön a Magyar Levéltárak Vezetőinek Tanácsa (MLVT) éves vándorgyűlésén, a Lakitelek Népfőiskolán.

1 2 3 ...