Hírek

Keresett kifejezés:   tortenettudomany (összes találat: 11) Keresés törlése

2023. július 24. Megfigyelés, éhségsztrájk és polgárháborús anarchisták

Államvédelemmel tárgyaló amerikai nagykövettel, megfigyelt izraeli kormánytisztviselőkkel és a magyar anarchisták spanyol polgárháborúban betöltött szerepét bemutató cikk folytatásával jelent meg a Betekintő idei második száma.

2023. május 2. 1953: Stalin’s Death and Beyond - Call for Papers

Issue 2023/4 of Betekintő looks back on the year 1953. It was in March of that year that Stalin, the party and state leader of the Soviet Union, died, which, along with Khrushchev’s victory, sparked political and social upheavals in all countries of the Socialist Bloc, and influenced the development of world politics.

2023. március 8. Először jelent meg angol nyelven a Betekintő

A kommunista szakszolgálatok működésének jobb megismertetésében a levéltár hivatalos folyóirata, a Betekintő is elévülhetetlen érdemeket szerzett. Emiatt döntöttünk úgy, hogy évente egyszer angol számot jelentetünk meg, ennek első példányát adjuk közre a 2022/4. számunkkal. Ezúttal az 1980-as évek ellenzéki mozgalmaihoz kapcsolódó írásokból válogattunk.

2022. május 3. Az ÁBTL lett az Év Levéltára

A Magyar Levéltárosok Egyesülete 2021-ben az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának ítélte az Év Levéltára díjat.

2015. október 8. Levéltári tanácskozás Közép-Európa második világháború utáni szovjetizálásáról és a nagyhatalmak szerepéről

Közép-Európa második világháború utáni szovjetizálásának stádiumairól és a győztes nagyhatalmak ebben játszott történelmi szerepéről tartott előadást Cseh Gergő Bendegúz, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának (ÁBTL) munkatársa a levéltár előadás-sorozatának keretében, Budapesten csütörtökön.

2012. október 4. Lezsák Sándor: anyagilag is meg kell becsülni a történeti levéltárat

Lezsák Sándor szerint az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának (ÁBTL) a költségvetésében is meg kell jelennie az intézmény megbecsülésének, s ezért a mostani kétharmados parlamenti többségnek is mindent meg kell tennie.

1 2