Hírek

2024. április 15. Könyvújdonság az 1979–1989-es szovjet–afgán háborúról

Hiánypótló szakkönyv jelent meg a Zrínyi Kiadó gondozásában: Ion Xenofontov moldovai történész professzor Az afganisztáni háború (1979–1989) című könyvét Levéltárunk munkatársa, Bandi István fordította magyarra. A mű a szovjet–afgán háború világát tárja fel az érdeklődők számára, mégpedig "alulnézetből", azaz az odaküldött katonák szempontjából.

2024. április 3. Miért nem nyilvánosak az ügynökakták?

Takács Tibor legújabb, a Jaffa Kiadó és az ÁBTL gondozásában megjelent könyve részben a „nem”-ről és a „nyilvános”-ról, részben az „ügynökökről”, azaz az állambiztonsági hálózatról, részben pedig az „aktákról”, azaz az állambiztonsági iratokról szól. Legfőképpen persze utóbbi kettőről: az ügynökhálózat szervezéséről, felépítéséről és működéséről, illetve arról, hogy mi tudható meg mindezekről a fennmaradt iratokból.

2024. április 2. Újabb hét évre nevezték ki levéltárunk főigazgatóját

Kövér László, az Országgyűlés elnöke 2024. április 1-től újabb hét évre Cseh Gergő Bendegúz történészt, levéltárost nevezte ki az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára főigazgatójává. A jelöltet az előzetes meghallgatások során a szakmai bírálóbizottság, illetve az Országgyűlés kulturális bizottsága és nemzetbiztonsági bizottsága is támogatta.

2024. március 18. Városismereti séta idézte meg a rendszerváltó tüntetést

Március 14-én, a rendszerváltás 35. évfordulójára emlékezve, tudományos kutatóink kalauzolásával jártuk be a fordulatokban gazdag 1989-es esztendő egyik legfelemelőbb eseménye, a március 15-i ellenzéki tüntetés útvonalát és helyszíneit.

2024. március 14. Kitüntették Levéltárunk főigazgatóját

Főigazgatónk, Dr. Cseh Gergő Bendegúz történész, levéltáros, levéltári vezető szakfelügyelő, a Magyar Levéltárak Vezetőinek Tanácsa elnöke a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült.

2024. február 26. Workshop a levéltárpedagógia mindennapi tapasztalatairól

A Magyar Levéltárosok Egyesülete és Levéltárunk egész napos workshopján hét fővárosi és vidéki levéltár nyújtott betekintést levéltárpedagógiai foglalkozásaiba.

1 2 3 4 ...