Hírek

2024. június 18. Magyarok a csillagok közé vezető úton

A mindent átható propagandáról, az elfeledett űrhajósok örökségéről és az állambiztonság örökké figyelő szeméről hallhattak előadásokat az érdeklődők Levéltárunk szakmai kamarakonferenciáján, június 11-én, Budapesten.

2024. május 30. Popular music in the Soviet Bloc - Call for Papers

The English-language thematic issue 2024/4 of Betekintő focuses on popular music in the Central and Eastern European countries in the Soviet Union’s sphere of influence during the Cold War (1945–1989). The document calls for case studies, studies, and theoretical essays written from a state security perspective.

2024. május 13. Támadnak az ügynökatkák?

Járjunk levéltárba, olvassunk könyveket és tudjunk meg minél többet a múltunkról – talán ezekkel lehetne legjobban összefoglalni Takács Tibor Ügynökök, informátorok jelentések című könyvének bemutatóját, amelyet május 7-én este tartottunk Levéltárunkban.

2024. április 24. Sorsok a dossziék mögött: Cziffra György életei

A jelenlegi iratnyilvánosság a múlt jobb megismerésében és egyben a hasonló tárlatok létrehozásában is segít - mondta el Cseh Gergő Bendegúz, Levéltárunk főigazgatója a Cziffra György életei című, időszaki kiállításunkhoz kapcsolódó kamarakonferencia megnyitóján, április 24-én Budapesten.

2024. április 23. Ember Mária-díjat kapott levéltárunk történésze, Szécsényi András

A Raoul Wallenberg Egyesület elnöksége 2016-ban alapította meg az Ember Mária-díjat, az írónő emlékének adózva. A díjat 2024-ben Sándor Anna, a Spinoza Színház létrehozója és működtetője, Horváth M. Ferenc, Vác Város Levéltárának igazgatója, illetve megosztva Huhák Heléna és Szécsényi András történész-muzeológusok kapták.

2024. április 22. Történetírás és fikciós múlt az új Betekintőben

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára 2023. május 23-án kerekasztal-beszélgetést és műhelykonferenciát rendezett a Metahistory megjelenésének 50 éves jubileuma alkalmából. A Betekintő legújabb, 2024/1. száma az ott elhangzott előadásokat mutatja be.

1 2 3 ...