Baráth Magdolna a Rubicon Intézet Tudományos Pályázatának nyertese lett

2021. május 14. Baráth Magdolna a Rubicon Intézet Tudományos Pályázatának nyertese lett

Kihirdették a Rubicon Intézet A 20. századi magyar történelem új szemszögből című pályázatának nyerteseit. A 110 pályázó közül kolléganőnk, Baráth Magdolna lett az első helyezett A Szövetséges Ellenőrző Bizottság szerepe a szovjet gazdasági befolyás megteremtésében című pályaművével.

Kihirdették a Rubicon Intézet „A 20. századi magyar történelem új szemszögből” című, 1 millió forint összdíjazású pályázatának nyerteseit. A történelemtudomány művelői számára első ízben kiírt felhívásra több mint száztíz pályamű érkezett.

A Rubicon Intézet év elején közzétett pályázatára olyan tanulmányokat vártak, amelyek új nézőpontból mutatják be a 20. századi magyar történelem eseményeit, ismert vagy ismeretlen személyiségeit. Több szempontot is megfogalmaztak a szervezők, ami alapján az elbírálásnál előnyben részesülhet egy pályázat. Így többek között azok a tanulmányok, amelyek tudományos alapon megkérdőjelezik a kiválasztott esemény következményeinek hagyományos értelmezését, eddig széles körben nem ismert történést vonnak be a történeti látókörbe, a Trianon-traumát családi sorsokba ágyazva jelenítik meg, vagy az egyházüldözések hétköznapi gyakorlattá váló politikáját tárják fel.

„Nagy öröm számunkra, hogy a pályázók között az egyetemi oktatók és doktoranduszok mellett középiskolai tanárokat és diákokat is egyaránt találhattunk” – emeli ki dr. Hahner Péter, a Rubicon Intézet főigazgatója, a szakmai zsűri tagja. A témákat illetően hozzátette: több kiváló tanulmány ismertette a trianoni sorsokat, az 1950-es évek terrorját, a családok megaláztatását, a „kulákcsaládokkal” szembeni eljárásokat. Továbbá a pályaművek között szerepeltek világháborús emléknaplók és visszaemlékezések, valamint néhány értekezés a magyar külpolitika kérdéskörét is érintette, de megtalálhatók voltak a sport- és a helytörténeti témafeldolgozások is a munkák között. Külön említést érdemel, hogy több pályamű, nagyon alapos kutatótevékenység eredményeként egy-egy személyiség életútját is bemutatta.

Az 1 millió forint összdíjazású pályázat első 10 helyezettje részesül pénzjutalomban, valamint a bírálóbizottság döntése alapján különdíjakat is kiosztanak a résztvevők között. A legjobb pályaművek a Rubicon Intézet honlapján is hamarosan olvashatóak, amelyek közül egy válogatást a Rubicon Történelmi Magazin is megjelentet.