Levéltárunkban adták át az Év Levéltári Kiadványa díjakat

2016. február 8. Levéltárunkban adták át az Év Levéltári Kiadványa díjakat

Négy kategóriában adták át az Év Levéltári Kiadványa díjat január 28-án Budapesten az NKA támogatásával megvalósuló Nyitott Levéltárak 2015 programsorozat zárásaként.

A Magyar Levéltárosok Egyesülete 2013 óta ítéli oda az elismeréseket a kiemelt közművelődési jelentőségű, magas szakmai és esztétikai színvonalú köteteknek, illetve a korszerű technológiával elérhető adatbázisoknak.

„Gazdag és megújulásra kész a levéltáros szakma” – jelentette ki az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában tartott ünnepségen Vígh Annamária. Az EMMI Közgyűjteményi Főosztályának vezetője szerint a levéltárak által kiadott kiadványok egyre szélesebb közönséget céloznak meg. A szakember ugyanakkor nyomatékosította, hogy ezeknek a könyveknek a hatékonyabb terjesztése tovább erősítendő feladat az intézmények számára.

„Első alkalommal pályázott és nyert díjat határon túli magyar iratokat őrző levéltár” – hívta fel a figyelmet Tyekvicska Árpád. A díjat alapító Magyar Levéltárosok Egyesülete elnöke hozzátette: a hazai egyházi levéltárak is kiemelkedő teljesítményt nyújtottak tudományos műhelyként, már nem az első alkalommal. Tyekvicska Árpád elmondta: a levéltárosok célja, hogy az általuk feltárt ismeretanyag ne belső tudás maradjon, hanem a társadalom számára is ismertté váljon. A szakma ezért kíváncsian figyeli a levéltári kiadványok döntő részét finanszírozó NKA működésével kapcsolatos változásokat.

„A tudásátadás, tudásközvetítés legfontosabb formája 2016-ban is a könyv” – jelentette ki Biszak Sándor. A hazai levéltárakkal régóta együttműködő Arcanum Adatbázis Kft. ügyvezető igazgatója 25 éve foglalkozik digitalizált kiadványokkal. A szakember hangsúlyozta: az elektronikus kiadványok nem tudtak a könyvek helyére lépni, ugyanakkor a digitális jelenlét fontos a könyvek számára, mivel „elviszi azok hírét”, a digitalizálás pedig új minőséget, kereshetőséget adhat egy kiadványnak.

A rangos szakmai zsűri értékelése szerint a meglévő stabil levéltári tudományos műhelyek mellett újak is megjelentek, vagyis országszerte komoly kiadványkészítő tevékenység folyik a levéltárakban. A zsűri tagjai Á. Varga László, Kollega-Tarsoly István, Szakály Sándor, Szögi László és Cseh Gergő Bendegúz voltak.

Forráskiadványok kategória díjazottjai

 1. Márki Sándor naplói I. 1873-1892. Szerk. Erdész Ádám (Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltára)
  A pályaművet Pajkossy Gábor, az ELTE BTK Történeti Intézet Új- és Jelenkori Magyar Történeti Tanszék egyetemi docense méltatta.
 2. Nemes Gábor: Brevia Clementina. Magyar vonatkozású brévék VII. Kelemen pápa idejéből 1523 – 1526 (Győri Egyházmegyei Levéltár)
 3. „Törvényes” megszállás. Szovjet csapatok Magyarországon 1944-1947 között (Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára)

Monográfiák, tanulmánykötetek kategória díjazottjai

 1. Tóth Tamás: A Kalocsa-Bácsi Főegyházmegye 18. századi megújulása Patachich Gábor és Patachich Ádám érsekek idején (1733–1784) (Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár)
  A pályaművet Siptár Dániel, a Piarista Rend Magyar Tartománya Központi Levéltára tudományos munkatársa mutatta be a közönségnek.
 2. Hermann István: A veszprémi egyházmegye igazgatása a 18. században (1700-1777) (Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára)
 3. A Hajdú-Bihar Megyei Levéltár évkönyve 34. (Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltára)

Levéltári szakmai kiadványok kategória díjazottjai

 1. Fazekas István: A Haus-, Hof- und Staatsarchiv magyar vonatkozású iratai (Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára)
  A pályaművet Kulcsár Krisztina főlevéltáros, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának munkatársa mutatta be a résztvevőknek.
 2. Bernád Rita – Barabás Kisanna: Plébániai levéltárak II. A Marosvásárhelyi és a Székelyudvarhelyi Gyűjtőlevéltárak repertóriuma (Gyulafehérvári Főegyházmegyei Levéltár)
 3. Géra Eleonóra – Oros András – Simon Katalin: Buda város tanácsülési jegyzőkönyveinek regesztái, 1699-1703 (Budapest Főváros Levéltára)

Levéltári adatbázisok kategória díjazottjai

 1. Ybl Miklós Virtuális Archívum (Budapest Főváros Levéltára)
  A pályaművet Sisa József, az MTA BTK Művészettörténeti Intézet igazgatója méltatta.
 2. A gyulai zsidó temető adatbázisa (Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltára)
Galéria