Titkosszolgálati adathordozókat kapott a Történeti Levéltár

2017. július 7. Titkosszolgálati adathordozókat kapott a Történeti Levéltár

Az Alkotmányvédelmi Hivatal átadta az 1990 előtt működött pártállami rendszer állambiztonsági szolgálatának titkosszolgálati adathordozóit a Történeti Levéltárnak.

Az Országgyűlés a 2017. évi XCIV. törvénnyel módosította az elmúlt rendszer titkosszolgálati tevékenységének feltárásáról és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára létrehozásáról szóló 2003. évi III. törvényt. A 2017. július 5-én hatályba lépett módosítás lehetővé tette, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal július 6-án átadja a „G” és „H” nyilvántartásokat, illetve a „K” adattárat tartalmazó állambiztonsági mágnesszalagokat, optikai adathordozón archivált adatállományt, valamint ezek kinyomtatott és hitelesített példányát.

A ma még minősített anyagok minősítésének felülvizsgálatával a Kormány az Alkotmányvédelmi Hivatalt, az Információs Hivatalt és a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatot bízta meg. Reményeink szerint a 2018. június 30-áig elvégzendő felülvizsgálati munka befejezését követően az adatok zöme közvetlenül szolgálhatja majd az információs kárpótlás lehetőségeinek kiszélesítését és a korszak eseményei tudományos feldolgozásának jobb megalapozását is.