Tudományos konferencia 1956-ról: egy Antall Józsefről jelentéseket író ügynök pályaképét is vázolták

2006. május 2. Tudományos konferencia 1956-ról: egy Antall Józsefről jelentéseket író ügynök pályaképét is vázolták

Az 1956-os forradalom előzményeiről és következményeiről volt szó kedden Budapesten egy tudományos konferencián, amelynek egyik előadója, az '56-os Intézet főigazgatója megrajzolta egy diákforradalmárból hálózati emberré, Antall Józsefről is jelentéseket író ügynökké vált "vizsgált személy" pályaképét is.

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára (ÁSZTL) által szervezett tudományos tanácskozás középpontjában "elsődlegesen ,56 előzményeinek és időnként következményeinek" államvédelmi, illetve - későbbi szóhasználat szerint - állambiztonsági problémái voltak - nyilatkozta Gyarmati György, a levéltár főigazgatója az MTI-nek.

Rainer M. János, az '56-os Intézet főigazgatója előadásában azt vizsgálta, hogy egy '56-os diákforradalmárból hogyan vált az '56-os megtorlás alatt hálózati ember, aki 20 évig folytatta tevékenységét. A vizsgált személy, "E. Gy." 1958 és 1961 között rendszeres és részletes jelentéseket adott akkori tanártársáról, Antall Józsefről, a későbbi magyar miniszterelnökről.

Kecskés Gusztáv, az MTA Történettudományi Intézetének munkatársa azt elemezte, hogy a magyar kérdés megítélését mennyiben befolyásolta az 1955-ös osztrák államszerződés a nemzetközi politikában - elsősorban az ENSZ-ben és a NATO-ban, még a forradalom kirobbanása előtt.

Szó volt arról, hogy 1956 előtt a szocialista országok között megindult a közlekedés könnyítése, az úgynevezett piros útlevelek kiadása, amit aztán évekre visszavetett az ,56-os forradalom és szabadságharc leverése.

Gyarmati György előadásában azzal az időszakkal foglalkozott, amely 1953-ban vette kezdetét, amikor a Belügyminisztériumba integrálták az államvédelmi hatóságot. Az előadás nyomon követte, hogy ennek a szervezeti átalakításnak az eredményeként miként vált a Belügyminisztérium egészéből államvédelmi hatóság.

A konferencián bemutatták a Történeti Levéltár kiadásában megjelent, "A Belügyminisztérium Kollégiumának Ülései 1953-1956" című dokumentumkötetet. A 2.800 oldalas kiadvány egy háromkötetes gyűjtemény utolsó könyveként jelent meg. A sorozat több mint öt évnyi munka eredményeként állt össze.