Podcastek és videók

Keresett kifejezés:   1989 (összes találat: 11) Keresés törlése

2022. szeptember 27. Hogyan írtam Péter Gábor életrajzot?

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára tudományos kutatóinak előadássorozata keretében az államvédelem-állambiztonság három meghatározó irányítójáról, Péter Gáborról, Biszku Béláról és Harangozó Szilveszterről tartunk előadást. A 2022. szeptemberi alkalommal Müller Rolf a Péter Gábor biográfia megírásáról beszélt.

2022. március 30. Mindennapi kollaboráció és a mikrotörténet-írás lehetőségei

Horváth Sándor, a Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa "Mindennapi kollaboráció és a mikrotörténet-írás lehetőségei" címmel tartott előadást. Az előadásból Horváth Sándor Feljelentés - Egy ügynök mindennapjai című könyvének kutatástörténetét ismerhettük meg.

2012. május 10. A Vasfüggöny lebontása az állambiztonsági iratok és az osztrák sajtó tükrében

1989-ben fontos világtörténelmi események színhelye volt Magyarország. A csodával határos történések sorából Jobst Ágnes előadása a határnyitást meghatározó külpolitikai feltételek két aspektusát, a magyar–keletnémet és a magyar–osztrák kapcsolatokat vizsgálta.

2015. május 14. Mi? Mennyi? Az állambiztonsági ügynökhálózat fogalma, létszáma és összetétele, 1957–1989

Ügynök. Besúgó. Vamzer. Tégla. Spicli. Kém. Áruló. Spion. Informátor. Az államszocialista diktatúra titkosrendőrsége kapcsán rendre felbukkanó kifejezések, amelyek ugyanarra a dologra vonatkoznak: az állambiztonság munkáját szervezetszerű titkos együttműködés keretében segítő személyekre. Takács Tibor előadásában az állambiztonsági ügynökhálózat egyszerű kutatási témaként jelenik meg: a tárgy pontos lehatárolását, a fogalmak pontos meghatározását követően a forrásokról, és azon belül is egyetlen forrástípusról beszél, Méghozzá a hálózat létszámára és összetételére vonatkozó iratokról.

2015. szeptember 10. Kettős migráció Magyarország keleti és nyugati határán 1988-1989 folyamán

A közép- és délkelet-európai államszocializmusok negyedszázaddal ezelőtti végjátéka szorosan összekapcsolódott a kontinenst évtizedeken át kettészelő vasfüggöny lebontásával - derül ki Gyarmati György előadásából.

2016. április 14. A repülő egyetem professzora - Szabó Miklós portréja

A Történelmi KávéháZ 2016. áprilisi rendezvényén levéltárunk munkatársa, Köbel Szilvia Szabó Miklós történész életét, szakmai és politikai pályafutását ismertette, különös hangsúllyal kitérve az állambiztonsági megfigyelésére, melynek dokumentumai nálunk találhatók.

1 2