Podcastek és videók

Keresett kifejezés:   kemelharitas (összes találat: 6) Keresés törlése

2023. április 26. Embertelen számonkérés és politikai terror

Nagyon sokat kell még kutatni ahhoz, hogy részleteiben is pontosan megismerjük a szovjet megtorló politikát – derült ki a Szabó Zoltán Történeti Szabadegyetem második, április 19-i előadásán, ahol Baráth Magdolna történésszel, levéltárunk munkatársával Szekér Nóra beszélgetett.

2012. február 9. A katonai elhárítás újjászervezése és tevékenysége a Kádár-korszak kezdeti periódusában

A Történelmi KávéháZ 2012. februári előadását Okváth Imre tartotta "A katonai elhárítás újjászervezése és tevékenysége a Kádár-korszak kezdeti periódusában" címmel.

2014. május 8. Akcióban a Katpol sötét részlege - Adalékok a „B" (Támadólagos elhárítás) osztály működéséhez

Okváth Imre előadásában bemutatja a „B-osztály" tagjait, Boros Miklós őrnagy, osztályvezető-helyettest, Varsányi György, Ravasz Gyula alosztályvezetőket, Dénes László, Bartha Dezső főhadnagyokat, Szőke Béla, Bányai József hadnagyokat, az akciókat végrehajtó jelentősebb - sikeres, vagy kudarcot szenvedett - hálózati személyeket, továbbá az erre fordított összegeket.

2016. október 13. Párhuzamos életrajzok - Szalma József és Korom Mihály hivatali karrierútjának összehasonlító elemzése

Krahulcsán Zsolt előadásában két állambiztonsági karrierutat mutat be, amelyek egy ponton keresztezték egymást. Szalma Józsefet 1958 végén Korom Mihály követte a Belügyminisztérium Vizsgálati Osztályának élén, és a váltás túlmutatott egy egyszerű szerepcserén.

2017. február 9. A vasfüggöny története 1948–1989

Sallai János előadásában a vasfüggöny hazai történetét mutatja be.

2017. április 11. A Cég megnyertjei – a megnyertek cégei

Borvendég Zsuzsanna előadásában a Metalimpex vállalat külkereskedelmi gyakorlatán keresztül mutatja be, hogyan használta fel a katonai felderítés a hetvenes évek közepén a külkereskedelmi vállalatokat valutakitermelésre, miként juttatták el – szintén a külkereskedelem segítségével – a nyugati kommunista pártok számára a titkos párttámogatási pénzeket, milyen fedőcégeket hozott létre a katonai hírszerzés költségvetési keretének bővítésére, hogyan működött a titkos jutalékok rendszere, és mi is volt pontosan az „alkotmányos költség”.

1