Podcastek és videók

Keresett kifejezés:   rendszervaltas (összes találat: 14) Keresés törlése

2023. június 19. Erőltetett iparosításba és befagyasztott kommunizmusba fulladt a szétfejlődés

Az 1968-as reformok után a csehszlovák vezetés befagyasztott minden reformot, míg Ceausescu erőltetett iparosítással tette tönkre országát – hangzott el ingyenes szabadegyetemünk „A szétfejlődés román és csehszlovák útjai” című júniusi előadásán, ahol Bandi István és Krajcsír Lukács történészekkel Papp István, levéltárunk főosztályvezetője beszélgetett.

2024. január 25. A kommunizmus öröksége Lengyelországban

Mennyire felemás a szembenézés a kommuznista múlttal Lengyelországban? Milyen eszközökkel dolgozott a lengyel állambiztonság? Hiteles-e a Nem hagytak nyomokat című film?

2022. május 30. Pest 56-os ostromai. A Rádió és a Köztársaság tér bevétele – párhuzamok és különbségek

Az 1956-os forradalom során a felkelők több középületet is – sikerrel, vagy anélkül – ostromoltak, ám mégis a címben szereplő két megmozdulás vált a forradalom legemblematikusabb, leghíresebb eseményévé. Előadásomban levéltári dokumentumok alapján ismertetem a két ostrom közvetlen előzményeit, történéseit, a kevésbé köztudott epizódokat, annak szereplőit, s a véletlen múltformáló hatását.

2022. február 21. Kulturális területre "igazolt" ávósok

A Történelmi Kávéház 2022. februári rendezvényén, a zsúfolt nézőtér előtt tartott előadásában Cserényi-Zsitnyányi Ildikó először az ÁVH 1956-ot követő átmentő-felszámolása kapcsán a Kádár- rendszer felelősségéről beszélt.

2012. március 8. Szólásszabadság – szólás utáni szabadság

A Történelmi KávéháZ előadásában ezúttal Köbel Szilvia beszélt népes hallgatóság előtt a nem is olyan távoli múlt egyik súlyos dilemmájáról, a véleményszabadság megteremtéséről az átmenet éveiben.

2012. május 10. A Vasfüggöny lebontása az állambiztonsági iratok és az osztrák sajtó tükrében

1989-ben fontos világtörténelmi események színhelye volt Magyarország. A csodával határos történések sorából Jobst Ágnes előadása a határnyitást meghatározó külpolitikai feltételek két aspektusát, a magyar–keletnémet és a magyar–osztrák kapcsolatokat vizsgálta.

1 2 3