Podcastek és videók

Keresett kifejezés:   tarsadalomtortenet (összes találat: 7) Keresés törlése

2023. december 21. A magyar társadalom a Síp utcában

Milyen változásokat hoztak az 1960-as évek a kulturális életbe? Hogy jelennek meg az 1956 utáni társadalmi változások Szilvási Lajos regényeiben? Aktuálisak lehetnek-e ma az egykor legolvasottabb magyar író regényei? Generációs konfliktusoktól a megváltás lehetőségéig: az Albérlet a Síp utcában című regényről Papp István történésszel beszélgetett Pócs Nándor.

2023. december 7. A holokauszt-emlékezet és a hazai zsidóság történetei

Hogy alakult és összefügg-e az antifasiszta narratíva és a holokauszt emlékezetének története? Mennyire jelentett paradigmaváltást a vészkorszakkal kapcsolatos történeti gondolkodásban az Eichmann-per? Hol tart ma a hazai és a nemzetközi holokauszt-kutatás?

2022. március 30. Mindennapi kollaboráció és a mikrotörténet-írás lehetőségei

Horváth Sándor, a Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa "Mindennapi kollaboráció és a mikrotörténet-írás lehetőségei" címmel tartott előadást. Az előadásból Horváth Sándor Feljelentés - Egy ügynök mindennapjai című könyvének kutatástörténetét ismerhettük meg.

2013. február 14. Életutak − társadalomtörténeti nézőpontból

Filmrészletekkel tűzdelt előadásában Hanák Gábor felvázolja Cseh Tamás életpályájának legfontosabb állomásait, bemutatja többek között azt, hogyan, miért került az állambiztonsági szervek célkeresztjébe, milyennek láttatták őt az ügynökjelentések és a „kutatási beszámolók", vagyis a források totalitásának segítségével kísérek végig egy múlt századi életutat a maga sikereivel és sérüléseivel.

2014. január 9. Kamerával írt történelem - Állambiztonsági oktatófilmek a Történeti Levéltár őrizetében

Baracsi Erzsébet előadásában az 1998 januárjában megalakult Történeti Hivatal raktárában talált 16 mm-es filmszalagokat, valamint a Rendőrfilm Stúdió Archívumából kapott oktatófilmeket mutatja be.

2016. november 10. A hétfői szabadegyetem története az állambiztonság tükrében

A hétfői szabadegyetem előadásai 1978 augusztusában indultak. 1980. február 18-án a Belügyminisztérium III/III-as osztálya objektum dosszié nyitásáról döntött – objektum dosszié nyitásáról akkor határoztak, amikor valami különösen fontosnak és veszélyesnek nyilvánított esemény vagy személy került az állambiztonság látókörébe –, amelynek a „Repülő Egyetem” nevet adta - derül ki Baracsi Erzsébet előadásából.

1 2